Rezultatele controalelor ANSVSA specifice minivacanței de 1 Mai

Informare de presă

Rezultatele controalelor ANSVSA specifice minivacanței de 1 Mai

 

Controalele ANSVSA cu această tematică se axează, în fiecare an, pe  intensificarea controalelor oficiale şi a măsurilor care trebuie aplicate pentru prevenirea apariției toxiinfecţiilor alimentare. Aceasta, în contextul unei afluenţe mari de turişti și, implicit, a creşterii rulajului de marfă în unităţile din industria alimentară din zonele de agrement şi localităţile de interes turistitic.

Desfășurate în perioada 17 aprilie – 1mai, acțiunile de control oficial ale inspectorilor sanitari veterinari au vizat 1.824 de unități, astfel: 855 de restaurante, 56 de pizzerii, 25 de cantine, 16 unități de tip catering, 58 de cofetării și patiserii, 106 de laboratoare de cofetărie, 88 de unități de alimentație publică de tip supermarket și hypermarket, 418 magazine alimentare, 32 de depozite alimentare și 170 de pensiuni turistice.

Deficiențele constate au fost cele privind nerespectarea normelor și cerințelor de igienă privind depozitarea, manipularea și comercializarea produselor alimentare, ale documentelor necesare pentru demonstrarea trasabilității, precum și cele privind etichetarea produselor alimentare.

Pentru aceste neconformități au fost acordate 253 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 290.600 de lei și au fost emise 2 Ordonanțe de suspendare temporară a activității (în județele Olt și Brăila) și 3 Ordonanțe de interzicere a desfășurare a activității (în județele Călărași și Vaslui).

În perioada minivacanței de 1 Mai nu au fost semnalate episoade de toxiinfecție alimentară în locațiile de interes turistic.

 

Serviciul Comunicare