Evenimente

Evenimente în anul 2016
Seminarul româno-olandez pe tema rezistenţei la antimicrobiene Luptăm Împreună

Seminarul româno-olandez pe tema rezistenţei la antimicrobiene Luptăm Împreună
img_4889_micÎn data de 1 noiembrie 2016, la Palatul Parlamentului, a avut loc loc seminarul cu tema “Rezistenţa Antimicrobiană” organizat de către ANSVSA în colaborare cu Ambasada Olandei.

Evenimentul a fost deschis de către Ambasadorul Olandei, Excelenţa Sa Stella RONNER- GRUBAČIĆ, consilierul prezidenţial pe probleme de sănătate, Diana PĂUN şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu ROATIŞ CHEŢAN.

Seminarul s-a dovedit a fi o platformă de dezbatere şi schimb de experienţă între specialiştii din cele două ţări privind cooperarea dintre autorităţi, medici veterinari şi fermieri pentru promovarea şi aplicarea utilizării prudente a antimicrobienelor în medicina veterinară.

Antibiorezistenţa reprezintă, în prezent, o preocupare importantă a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dovadă stând Strategia ANSVSA privind combaterea rezistenţei la antimicrobiene în medicina veterinară pentru perioada 2016-2018, ale cărei obiective generale sunt cele privind: prevenirea şi controlul infecţiilor la animalele din fermă, reducerea consumului de antimicrobiene/utilizarea prudentă a antimicrobienelor în medicina veterinară, precum şi comunicarea şi conştientizarea populaţiei.

În ultimii 75 de ani antibioticele au avut un rol important în îngrijirea medicală modernă. Pentru ca ele să îşi păstreze eficacitatea terapeutică şi să poată fi utilizată şi de generaţiile următoare este nevoie de o utilizare responsabilă a antimicrobienelor, în general.