Controale la nivel național ale inspectorilor ANSVSA pentru verificarea cărnii congelate

Informare de presă

Controale la nivel național ale inspectorilor ANSVSA pentru verificarea cărnii congelate

 

Pentru a proteja sănătatea publică, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a desfășurat o nouă acțiune, având ca obiectiv verificarea cărnii congelate.

Desfășurate în perioada 11-27 aprilie, aceste controale tematice se înscriu în suita de acțiuni inclusă în programul de monitorizare a acestui tip de produse, care a fost inițiat la începutul anului trecut.

Reamintim că în luna februarie a anului trecut, prima acțiune întreprinsă în aces sens a fost aceea de informare operatorilor din industria alimentară, cu privire la datele obligatorii care trebuie puse la dispoziția consumatorului în cazul comercializării produselor alimentare de origine animală congelate.

Tematica de control privind realizarea și asigurarea trasabilității alimentelor comercializate, a fost extinsă, progresiv, pe parcursul desfășurării acestui program, prin includerea de verificări privind respectarea cerințelor specifice de igienă pe întreg lanțul alimentar.

Această acțiune amplă a vizat agenții economici care dețin unități de tranșare, centre de reambalare, depozite frigorifice, depozite alimentare, supermarketuri, hipermarketuri, magazine alimentare, restaurante, cantine, unități tip catering și fast food etc.

Au fost verificate, în perioada menționată, 1.742 de obiective, dintre care 153 de unități de tranșare a cărnii, 31 de unități de reambalare a cărnii roșii și a cărnii de pasăre, 215 de unități de depozitare a cărnii și 1.339 de unități de vânzare cu amănuntul.

Neconformitățile constatate cu prilejul controalelor au fost sancționate prin aplicare unui număr de 149 de amenzi, care au însumat 192.720 de lei.

De asemenea, o cantitate totală de 1.746 de kg de carne a fost reținută oficial de inspectorii sanitari veterinari, pentru absența documentelor care să demonstreze trasabilitatea.

Totodată, 3 unități din județele Sălaj și Tulcea au primit Ordonanță de interzicere a desfășurării activității, iar pentru alte 3 unități, din județele Brașov, Constanța și Gorj, au fost emise Ordonațe de suspendare temporară a activității.

Dintre deficiențele constate și sancționate, menționăm:

  • Comercializarea cărnii în unități neînregistrate sanitar veterinar;
  • Nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condițiile de igienă și temperatură;
  • Nerespectarea cerințelor privind manipularea și depozitarea cărnii;
  • Nerespectarea cerințelor privind etichetarea și asigurarea trasabilității.

Acțiunile ANSVSA cu această tematică, cuprinse în programul de monitorizare al produselor de origine animală congelate, vor continua în perioada următoare și vor include verificări ale etapelor de producție, prelucrare, distribuție și comercializare.

 

Serviciul Comunicare