Acțiune specială de control a ANSVSA în București

18.04.2022

Informare de presă
Acțiune specială de control a ANSVSA în București

În intervalul 14-16.04.2022, inspectorii ANSVSA și DSVSA București au organizat în capitală o acțiune specială de control și supraveghere, cu scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada premergătoare Sărbătorilor de Florii și a Paștelui Catolic.
În această perioadă au fost verificate 76 de unități de alimentație publică (4 pescării, 34 de măcelării, 38 de magazine alimentare), în vederea controlării condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de miel și ouăle destinate consumului uman, precum și alte alimente de origine animală și nonanimală.
În urma verificărilor efectuate în această perioadă, au fost aplicate 41 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 583.200 de lei.
Totodată a fost confiscate 1478,5 Kg de alimente (174,47 Kg organe de miel, 18 litri de lapte, 40 de bucăți de ouă, 9 kg de pește, 6,5 kg de organe de pasăre și 158,05 kg de produse din carne).
Principalele neconformități constatate și sancționate ca urmare a controalelor au fost:
– comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate/neautorizate/neînregistrate sanitar-veterinar și fără respectarea condițiilor de igienă;
– nerespectarea normelor privind condițiile de depozitare, etichetare, ambalare și manipulare a produselor alimentare;
– nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind întreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și de valorificare a produselor alimentare, precum și a instalațiilor, utilajelor și a ustensilelor de lucru folosite;
– încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind demonstrarea trasabilităţii produselor;
– comercializarea cărnii fără efectuarea expertizei sanitare veterinare;
– nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind condițiile de comercializare a cărnii de pasăre.
ANSVSA recomandă tuturor consumatorilor ca achiziționarea produselor alimentare pentru Sărbătorile Pascale să fie făcută numai din unităţi sau spaţii aflate sub control sanitar-veterinar.

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară