01-09-2015 – Activitatea Comandament Sezon Estival 2015

31.08.2015
Comunicat de presă
Activitatea Comandament Sezon Estival 2015

 

În perioada 15.06.2015 – 31.08.2015, în cadrul “Comandamentului Sezon Estival 2015”, medici veterinari oficiali, din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa împreună cu medicii veterinari oficiali detaşaţi, au desfăşurat activităţi de control în  unităţi de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare şi comercializare a produselor alimentare.
Astfel, au fost verificaţi un număr de 1.847 de operatori din industria alimentară.
Controalele au vizat: 831 de restaurante, 33 de pizzerii, 165 de unităţi tip fast-food, 75 de braserii, 99 de unităţi tip bufet,  o unitate tip bistro, 2 snack baruri, 79 de baruri, 31 de beach baruri, 12 pensiuni, 312 de magazine alimentare, 13 rulote fast food, 82 de laboratoare cofetărie/patiserie, 38 de cofetării/patiserii, 12 tonete de îngheţată, 26 de cantine, 2 pescării, o brutărie, 4 supermarketuri, 2 depozite alimentare, o gelaterie, 23 de tabere şcolare, o unitate produse congelate, un târg de vară, unităţi  localizate în cele 7 zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia.
În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea, depozitarea, comercializarea în condiţii necorespunzătoare a produselor alimentare, etichetarea necorespunzătoare a acestora, neasigurarea trasabilităţii produselor alimentare precum şi comercializarea produselor alimentare neconforme sau în spaţii neaprobate/neigienizate sanitar veterinar.
Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate  200 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 201.400 de lei.
Au fost confiscate şi retrase de la vânzare, următoarele produse alimentare: carne şi produse din carne – 38.077 kg, lapte şi produse lactate – 9.308 kg,  peşte şi produse din peşte – 10.692 kg, ouă – 715 kg. Valoarea acestora este de  559.467 lei.
În perioada de desfăşurare a Comandamentului Sezon Estival 2015 au fost 5 suspiciuni de toxiinfecţie alimentară, nefiind confirmate până în acest moment.
Cetăţenii au putut sesiza și reclama orice abatere la dispeceratul Call Center al ANSVSA, Tel Verde  0800 826 787 şi la numărul de telefon 0769 054 207, pus la dispoziţie de DSVSA Constanţa.
Serviciul Comunicare