Rezultatele acţiunilor cuprinse în Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animală în perioada 18 iulie – 24 iulie 2016

28.07.2016
Informare de presă
Rezultatele acţiunilor cuprinse în Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animală în perioada 18 iulie – 24 iulie 2016

 

În perioada 18.07.2016 – 24.07.2016, în cadrul acestui Plan Naţional de Control* au fost prelevate şi analizate un număr de 40 probe, din următoarele categorii de produse: carne (mici amestec porc/vita, carne tocata vită, carne tocată vită 20% grăsime, carne transată vită, hamburger vită, pastramă de oaie, pulpă vită fără os, sanitaţie carcasă bovine,  sanitaţie carcasă ovine) şi lapte şi produse din lapte (lapte crud, telemea proaspătă de oaie, cașcaval, brânză de vaci proaspătă, telemea de vacă, chefir 3,3%, cremă de brânză proaspătă cu verdeaţă, smântână ).
Probele au fost recoltate din: abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri şi dozatoare de lapte.
Echipele de inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, desemnate şi instruite pentru a desfăşura acţiunile din cadrul acestui Plan, au prelevat probe, conform planificării, din judeţele: Alba, Argeș, Bacău, Caraş – Severin, Bucureşti, Iași, Ilfov, Olt, Suceava, Satu Mare, Sălaj Vaslui, Timiş.
Conform buletinelor de analiză, eliberate de către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, în perioada menţionată, nu a fost depistată prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă la probele analizate.  Menţionăm faptul că 37 de probe se află în lucru.
Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimntelor judeţene vor face publice rezultatele analizelor pentru probele prelevate, precum şi măsurile dispuse în cadrul Planului Naţional de Control.
*Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai şi se va desfăşura până pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea şi analizarea de probe prelevate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud.
Serviciul Comunicare