28-06-2016 – Evoluţia focarelor de dermatoză nodulară a bovinelor – Actualizarea situaţiei din data de 27.06.2016

28.06.2016

Informare de presă
Evoluţia focarelor de dermatoză nodulară a bovinelor – Actualizarea situaţiei din data de 27.06.2016 –

Până la această dată, de la începutul anului, la zi, situaţia evoluţiei dermatozei nodulare contagioase a bovinelor (Lumpy Skin Disease) se prezintă astfel:
•    Grecia: 62 de focare;
•    Bulgaria: 173 focare;
•    Serbia: 57 de focare;
•    Fosta Republica Iugoslavă a Macedoniei: 53 de focare
•    Turcia: 31 de focare

Reamintim că, în ceea ce priveşte Bulgaria, Comisia Europeană a adoptat o decizie prin care se instituie restricţii pentru această ţară privind mişcarea bovinelor şi a produselor provenite de la acestea (2016/645/CE) şi una în care aprobă planul de vaccinare de urgenţă împotriva acestei boli şi care a intrat în vigoare prin notificarea ei. Prin vaccinare, restricţiile se aplică teritoriului întregii Bulgarii, completând restricţiile Deciziei 2016/645/CE
Toate aceste măsuri sunt aplicate atât pentru a împiedica răspîndirea bolii în alte zone ale Bulgariei neafectate de boală, cât şi în alte state membre în care boala nu a fost diagnosticată.

ANSVSA continuă acţiunile de informare, instruire şi pregătire a serviciilor veterinare judeţene pentru intervenţia în cazul focarelor de boală, precum şi pe cele de informare a crescătorilor de bovine, privind evoluţia bolii şi măsurile pe care trebuie să le respecte.

*Agentul etiologic al dermatozei nodulare contagioase a bovinelor este un virus din fam. Poxviridae, genul Capripoxvirus. Sunt virusuri foarte rezistente la acţiunea agenţilor fizici si chimici. Boala se manifestă prin febră şi prin apariţia unor noduli pe corp, inclusiv bot, nări, cap, gât, spate, picioare, scrot, perineu, uger, coadă, pleoape şi la nivelul mucoaselor nazală şi bucală. Aceşi noduli pot exprima scurgeri de lichid şi pot avea un centru ulcerat.

Animalele afectate pot prezenta şchiopături şi edeme severe ale pielii şi subcutanate şi pe abdomen şi picioare. Boala mai poate determina inflamaţii ale ugerului, leziuni ale sfârcurilor mamelei, precum şi avort, infecţii intrauterine, sterilitate temporară sau permanentă, atât la tauri, cât şi la vaci.
Serviciul Comunicare