Primele rezultate ale controalelor ANSVSA pentru Sărbătorile Pascale

07.04.2017

Informare de presă
Primele rezultate ale controalelor ANSVSA pentru Sărbătorile Pascale

 

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin intermediul structurilor de control de la nivel naţional, desfășoară controalele tematice specifice, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ civilizat, cu alimente sigure.

Din centralizarea primelor date furnizate de către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, rezultă că au fost verificate, în intervalul 15 – 31 martie, un număr de 3.436 de unităţi înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Controalele oficiale au fost efectuate de inspectorii ANSVSA în: unităţi de depozitare a produselor de origine animală autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pieţe agro-alimentare, târguri, unităţi de tip hipermarket/supermarket, unităţi de comercializare ale produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, precum şi în unităţi de alimentaţie publică.

Neregulile identificate în timpul controalelor au fost sancţionate prin aplicarea unui număr de 268 de amenzi, în valoare totală de 477.360 de lei, acordarea de 283 de avertismente, precum şi de emiterea a 7 Ordonanţe de suspendare a activităţii şi a 29 de Ordonanţe de interzicere a activităţii.

De asemenea, au fost retrase de la comercializare 240.645 bucăţi de ouă și 11.563 kg de produse alimentare de origine animală și nonanimală (carcase de miel, peşte, produse din peşte, carne, produse din carne, lapte şi produse lactate, legume, condimente, făină şi paste făinoase, produse zaharoase, băuturi răcoritoare), care erau improprii pentru consumul uman.

Dintre deficienţele identificate şi sancţionate, menţionăm:
• depozitarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
• comercializarea produselor alimentare fără respectarea condiţiilor de igienă, sau în spaţii neînregistrate sanitar veterinar;
• nerespectarea programului de autocontrol;
• manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
• produse expuse la comercializare cu termen de valabilitate depăşit;
• nerespectarea legislaţiei în vigoare privind ambalarea şi etichetarea produselor;
• lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor;
• transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar;
• personal fără echipament de protecţie.

Până la această dată, au fost sacrificaţi 47.481 de miei, atât în spații amenajate temporar, cât şi în unităţile de abatorizare autorizate sanitar veterinar, în care se asigură supravegherea sanitară veterinară.

O parte dintre aceste acţiuni au fost realizate împreună cu reprezentanţi ai IGPR, ai autorităților locale și ai altor instituții cu atribuții de control.

ANSVSA continuă supravegherea operatorilor din industria alimentară în perioada următoare, prin acţiuni de inspecţie şi control şi prin asigurarea serviciului de permanenţă de către personalul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Reamintim cetățenilor numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. – 0800 826 787 –  care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Serviciul Comunicare