06.04.2017
Informare de presă
Controale ANSVSA în sectorul produselor alimentare de origine nonanimal martie 2017
În cursul lunii martie 2017, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor precum şi a municipiului Bucureşti au desfășurat 10.231 controale în unităţile din industria agroalimentară care desfăşoară activităţi în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare, a băuturilor alcoolice, dar și a celor de depozitare a produselor alimentare, a seminţelor, legumelor și fructelor.
Controalele au vizat aspecte privind calitatea spaţiilor de depozitare a produsele alimentare, manipularea, prelucrarea şi depozitarea acestora, controlul dăunătorilor, documentele prevăzute de legislație şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţilor.
Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 102 de amenzi contravenționale în valoare totală de 201.620 lei și au fost acordate 133 avertismente pentru deficiențe minore.
Neconformităţile constatate și sancționate au fost:
- Arad, 2.500 lei – igienă necorespunzătoare în spaţiile de producţie, operatorul nu deţine sisteme de stabilire a indentităţii sau proceduri standardizate care să permită stocarea informaţilor referitoare la asigurarea trasabilităţii OMG;
- Argeş, 5.200 lei – materiile prime şi semifabricate depozitate fără a respecta principiul compatibilităţii produselor, nu este respectată destinaţia spaţiilor, igienă necorespunzătoare în spaţiul de producţie, sifoanele din pardoseală colmatate;
- Bacău, 3.800 lei – nerespectarea normelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare; comercializarea produselor alimentare în condiţii de igienă necorespunzătoare;
- Bistriţa-Năsăud, 1.800 lei – pereţi şi plafoane neigienizate, spaţii neidentificate, lipsă carnete de sănătate, echipament de protecţie murdar, lipsă termometru, lipsă dezinfectanţi, echipamente de protecţie incomplete;
- Botoşani, 600 lei – manipulare necorespunzătoare a produselor alimentare;
- Braşov, 720 lei – neconcordanţă privind documentele prezentate în timpul controlului oficial;
- Bucureşti, 2.000 lei – nerespectarea normelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite;
- Brăila, 2.000 lei – lipsă trasabilitate;
- Buzău, 43.000 lei – refuzul de a permite accesul inspectorilor sanitar-veterinari în unitate, depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare;
- Caraş-Severin, 2.000 lei – igienă necorespunzătoare în spaţiile de producţie;
- Cluj, 16.400 lei – asigurarea necorespunzătoare a trasabilității produselor alimentare, igienă necorespunzătoare în spaţiile de producţie, funcţionarea fără înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
- Constanţa, 2.600 lei – nerespectarea normelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite;
- Dâmboviţa, 19.600 lei – depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, manipulare necorespunzătoare a materiilor prime şi semifabricate; neîntreţinerea spaţiilor şi instalaţiilor; etichetare necorespunzătoare a produselor alimentare; funcţionarea fără înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
- Dolj, 4.000 lei – depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
- Giurgiu, 12.000 lei – depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
- Gorj, 3.000 lei – prepararea produselor de patiserie fără instrucţiuni de dozaj a amelioratorului folosit sau de reţeta de fabricaţie, alimente congelate fără etichetă, manipularea neigienică a produselor alimentare, neefectuarea analizelor medicale obligatorii de către unii angajaţi, funcţionarea în spaţiu neînregistrat sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, personalul angajat nu utilizează echipament de protecţie sanitară;
- Hunedoara, 5.000 lei – manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
- Ialomiţa, 2.400 lei – nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind manipularea produselor alimentare;
- Ilfov, 8.000 lei – etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; lipsă înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
- Maramureş, 2.000 lei – igienă necorespunzătoare în spaţiile de producţie;
- Mureş, 18.400 lei – igienă necorespunzătoare în spaţiile de producţie; depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare; etichetare necorespunzătoare a produselor alimentare; manipulare necorespunzătoare a produselor alimentare;
- Olt, 12.000 lei – lipsa trasabilității produselor alimentare;
- Sălaj, 1.000 lei – igiena necorespunzătoare a unităţii, depozitare necorespunzătoare a materiei prime şi a produsului finit;
- Sibiu, 18.600 lei – depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; ambalarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
- Timiş, 2.600 lei – produse alimentare neetichetate, neîntreţinerea în condiţii de igienă a spaţiilor de depozitare;
- Tulcea, 600 lei – nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind etichetarea produeselor alimentare de origine nonanimală;
- Vâlcea, 1.200 lei – trasabilitate necorespunzătoare;
- Vrancea, 8.600 lei – manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, neîntreţinerea igienică a spaţiilor de producţie, a utilajelor şi ustensilelor folosite, lipsa documentului de înregistrare pentru spaţiile în care se comercializează en gross; depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare;
De asemenea în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.
Serviciul Comunicare