14-07-2016 – Situaţia actualizată a focarelor de dermatoză nodulară a bovinelor până la data de 13 iulie 2016

14.07.2016
Informare de presă
Situaţia actualizată a focarelor de dermatoză nodulară a bovinelor până la data de 13 iulie 2016

 

De la începutul anului, situaţia evoluţiei dermatozei nodulare contagioase a bovinelor (Lumpy Skin Disease) şi a măsurilor întreprinse de statele afectate din Europa se prezintă astfel:
•Bulgaria: 201 focare; aplică vaccinarea de urgenţă  pe întreg teritoriul national.
Reamintim că ANSVSA a dispus, din data de 24 iunie, interzicerea introducerii pe piaţa din România a produselor obţinute de la bovinele din Bulgaria: colostru, lapte nepasteurizat şi produse lactate nepasteurizate (caşcaval din lapte nepasteurizat, brânză proaspătă, parmezan, anumite tipuri de iaurt şi anumite tipuri de produse tradiţionale.
Tot pentru a întări măsurile de protecţie a teritoriului naţional, Autoritatea a promovat o Hotărâre de Guvern, care ar putea fi aprobată în viitoarea şedinţă a Executivului şi are în vedere şi crearea unui mecanism de despăgubiri, în cazul în care fermierii români ar fi afectaţi.
“În Hotărârea de Guvern privind dermatoza nodulară la bovine, elementul de noutate este reprezentat de despăgubirile care vor fi acordate pe cap de animal”, a afirmat dr.Radu Roatiş Cheţan, preşedintele ANSVSA. Această prevedere este importantă pentru că, în cazul apariţiei unui focar, indiferent de numărul de animale, afectate trebuie ucis întregul efectiv.
•Grecia: 83 de focare; vaccineaza doar de urgenţă;
•Serbia: 119 de focare; vaccinează în prezent în zona de sud, dar deţine vaccin pentru vaccinarea profilactică a întregii ţări;
•Fosta Republica Iugoslavă a Macedoniei: 335 de focare. Vaccinează sporadic;
•Turcia: 78 de focare. Vaccinează profilactic în toată ţara;
•Albania: un focar şi nu există date privind vaccinarea;
•Republica Kosovo: un focar şi nu există date privind vaccinarea.
Autorităţilea albaneze au informat cu privire la emiterea unui Ordin pentru asigurarea unor măsuri de protecţie împotriva DNCB faţă de  Bulgaria, Grecia şi Serbia.
Reamintim că, în ceea ce priveşte Bulgaria, Comisia Europeană a adoptat o decizie prin care se instituie restricţii pentru această ţară privind mişcarea bovinelor şi a produselor provenite de la acestea (2016/645/CE) şi una în care aprobă planul de vaccinare de urgenţă împotriva acestei boli şi care a intrat în vigoare prin notificarea ei. Prin vaccinare, restricţiile se aplică teritoriului întregii Bulgarii, completând restricţiile Deciziei 2016/645/CE
Toate aceste măsuri sunt aplicate atât pentru a împiedica răspîndirea bolii în alte zone ale Bulgariei neafectate de boală, cât şi în alte state membre în care boala nu a fost diagnosticată.
ANSVSA continuă acţiunile de informare, instruire şi pregătire a serviciilor veterinare judeţene pentru intervenţia în cazul focarelor de boală, precum şi pe cele de informare a crescătorilor de bovine, a transportatorilor de animale, a personalului din abatoare, despre măsurile pe care trebuie să le respecte,  despre semnele clinice ale bolii şi asupra obligaţiei de a raporta rapid suspiciunile de boală.
Serviciul Comunicare