07-07-2016 – Misiunea de audit a delegaţiei din Republica Populară Chineză pentru exportului de lucernă la final

07.07.2016
Informare de presă
Misiunea de audit a delegaţiei din Republica Populară Chineză pentru exportului de lucernă la final

 

În data de 5 iulie, la sediul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a avut loc şedinţa de închidere a misiunii de audit desfăşurată, în perioada 28 iunie – 6 iulie 2016, de către o delegaţie de experţi ai Administraţiei Generale pentru Controlul Calităţii, Inspecţiei şi Carantinei (AQSIQ) din Republica Populară Chineză, pentru demararea exportului de lucernă din România.
Discuţiile purtate între oficialii români, reprezentanţi ai ANSVSA, ai Autorităţii Naţionale Fitosanitare (ANF) şi delegaţia din Republica Populară Chineză s-au axat pe detalierea aspectelor tehnice privind cerinţele sanitare veterinare şi fitsoanitare, clarificări necesare pentru finalizare formalităţilor legate de exportul de lucernă.
Toate aceste informaţii urmează a fi analizate de către specialiştii Administraţiei Generale pentru Controlul Calităţii, Inspecţiei şi Carantinei (AQSIQ) şi incluse în proiectul de Protocol. Consecutiv agreeării de către părţile implicate, forma finală a Protocolului va fi parafată, ceea ce va permite demararea exportului de lucernă în Republica Populară Chineză.
Programul misiunii a inclus întâlniri oficiale cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, domnul Achim Irimescu, cu domnul dr. Mihai Ponea, vicepreşedintele ANSVSA şi cu directorul general al ANF, doamna Doina Băiculescu.
Au fost efectuate vizite de documentare la ANSVSA, precum şi la structurile subordonate acesteia, la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară şi la Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţul Brăila.
Cu acest prilej, a fost evaluată capacitatea analitică a Autorităţii în ceea ce priveşte hrana pentru animale şi modul în care sunt aplicate, la nivel central şi teritorial, toate măsurile incluse în prevederile legislaţiei comunitare, precum şi cerinţele  AQSIQ.
În teritoriu, au avut loc şedinţe de lucru cu reprezentanţii ANSVSA, ai ANF şi ai adminstraţiei publice locale şi au fost vizitate unităţile de producţie şi procesare lucernă din judeţele: Brăila, Olt, Teleorman şi Călăraşi, care au aplicat pentru  exportul de lucernă în Republica Populară Chineză.
Totodată, delegaţia chineză a vizitat solele cu culturi de lucernă şi unităţile producătoare de baloţi de lucernă şi peleţi, pe întreg fluxul tehnologic, de la recoltare până la balotare şi depozitare.
Vizita experţilor chinezi este urmarea demersurilor întreprinse de ANSVSA, începând cu luna septembrie 2014, când a fost transmisă solicitarea oficială privind începerea negocierilor pentru exportul de lucernă furajeră.
Serviciul Comunicare