30-06-2016 – Rezultatele acţiunilor cuprinse în Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animală în perioada 6 – 26 iunie 2016

30.06.2016
Informare de presă
Rezultatele acţiunilor cuprinse în Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animală în perioada 6 – 26 iunie 2016

 

În perioada 06.06 – 26.06.2016, în cadrul acestui Plan* au fost prelevate şi analizate un număr de 167 probe, din următoarele categorii de produse: telemea oiae veche, caşcaval de familie Delaco, lapte crud de vacă, brânză telemea de vacă, sanitaţie carcasă de ovine, pastă de mici, caşcaval, carne tocată, pulpă de vită, gulaş de vită, caş, sanitaţie carcasă de bovină, pulpă de oaie, hamburger vită, cârnaţi vită, antricot de mânzat fără os, caşcaval Rucăr, frigărui de berbecuţ.
Probele au fost recoltate din: abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri şi dozatoare de lapte.
Echipele de inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, desemnate şi instruite pentru a desfăşura acţiunile din cadrul acestui Plan, au prelevat probe, conform planificării, din judeţele: Bucureşti, Bistriţa-Năsăud, Dolj, Harghita, Braşov, Ialomiţa, Sibiu, Cluj, Călăraşi, Prahova, Valcea, Gorj, Maramureş, Olt, Giurgiu, Harghita, Botoşani, Vrancea, Arges, Tulcea, Alba, Mureş, Satu Mare, Bihor, Caraş-Severin, Brăila, Teleorman, Galaţi, Vâlcea, Vaslui, Hunedoara, Ilfov, Hunedoara şi Timiş.
Conform buletinelor de analiză, eliberate de către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, în perioada menţionată, nu a fost depistată prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă la probele analizate.  Menţionăm faptul că un număr de 11 probe se află în lucru.
Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimntelor judeţene vor face publice rezultatele analizelor pentru probele prelevate, precum şi măsurile dispuse în cadrul Planului Naţional de Control.
*Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai şi se va desfăşura până pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea şi analizarea de probe prelevate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud.
Serviciul Comunicare