Verificările Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor privind un export de ovine în Iordania

03.07.2021

 

Informare de presă

Verificările Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor privind un export de ovine în Iordania

 

În seara zilei de 2 iulie, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a fost notificată de Comisia Europeană cu privire la o posibilă încălcare a legislației privind protecția animalelor în timpul transportului maritim.

Imediat, ANSVSA a demarat verificări în acest sens și a contactat reprezentantul transportatorului și exportatorul.

Notificarea făcea referire la nava APUS, care, în data de 22 iunie a fost încărcată cu 21.050 de capete de ovine pentru export în Iordania, cu destinația finală în portul Aqaba.

Se solicita verificarea informației conform căreia sistemul de ventilație forțată al navei s-ar fi defectat în timpul transportului și aproximativ 10.000 de capete de animale ar fi murit și nu ar mai fi fost descărcate în portul Aqaba.

Informațiile preliminare de care dispune ANSVSA la acest moment arată că din efectivul  de 21.050 de capete de ovine au fost debarcate, în data de 28 iunie, în portul Aqaba, 21.041 de capete ovine de către personal specializat pentru manipularea animalelor.

Raportul final al capitanului navei (persoana responsabilă pentru protecția animalelor pe timpul transportului), din data de 29 iunie, atestă aceste informații.

Conform fișei de inspecție întocmită de medicii veterinari oficiali ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Animalelor Constanța și de un specialist din cadrul Autorității Navale Române înainte de îmbarcarea animalelor, nava APUS îndeplinea cerințele sanitare veterinare referitoare la operarea navelor de transport pentru animale vii pe teritoriul României.

De asemenea, conform evaluării efectuate de către un inspector independent din cadrul Biroului de expertize tehnice Constanța, toate echipamentele navei APUS îndeplineau condițiile pentru transportul animalelor vii, inclusiv sistemul pentru ventilație forțată.

Aceste investigații vor fi continuate și prin solicitarea de informații suplimentare de la autoritatea competentă din Iordania pentru a ne asigura că au fost respectate normele de protecție a animalelor în cazul acestui transport de ovine.

ANSVSA este în permanent contact cu reprezentanții transportatorilor și ai exportatorilor pentru a se asigura de respectarea cerințelor pentru protecția animalelor pe timpul transportului și a interveni unde este cazul.

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară