Rezultatele controalelor oficiale perioadei premergătoare sărbătorii de Sfânta Maria

21.08.2017

 

Informare de presă
Rezultatele
controalelor oficiale perioadei premergătoare sărbătorii de Sfânta Maria

 

În perioada premergătoare sărbătorii de Sfânta Maria, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin intermediul structurilor de control de la nivel naţional, a desfășurat controale oficiale, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure.

Conform datelor furnizate de către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, în intervalul 10-15.08.2017 au fost verificate 1.557 de unităţi înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Controalele oficiale au fost efectuate de inspectorii ANSVSA în: unităţi de depozitare a produselor de origine animală autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pieţe agro-alimentare, târguri, unităţi de tip hipermarket/supermarket, unităţi de comercializare ale produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, precum şi în unităţi de alimentaţie publică.

Neregulile identificate în timpul controalelor au fost sancţionate prin aplicarea unui număr de 248 de amenzi, în valoare totală de 225.200 de lei, precum şi de emiterea a trei ordonanţe de suspendare a activităţii şi două ordonanţe de interzicere a activităţii.

De asemenea, au fost retrase de la comercializare 164 de ouă și 165 kg de produse alimentare de origine animală și nonanimală care erau improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.

Dintre deficienţele identificate şi sancţionate, menţionăm:
• depozitarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
• comercializarea produselor alimentare fără respectarea condiţiilor de igienă, sau în spaţii neînregistrate sanitar veterinar;
• nerespectarea programului de autocontrol;
• manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
• produse expuse la comercializare cu termen de valabilitate depăşit;
• nerespectarea legislaţiei în vigoare privind ambalarea şi etichetarea produselor;
• lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor;
• transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar;
• personal fără echipament de protecţie.

ANSVSA continuă supravegherea operatorilor din industria alimentară în perioada următoare, prin acţiuni de inspecţie şi control şi prin asigurarea serviciului de permanenţă de către personalul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Reamintim cetățenilor numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. – 0800 826 787 –  care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Serviciul Comunicare