Rezultatele celei de-a doua etape a controalelor tematice desfășurate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor

29.12.2020

 

Informare de presă

Rezultatele celei de-a doua etape a controalelor tematice desfășurate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor

 

În cea de-a doua etapă a controalelor tematice, desfășurate în perioada 13-27 decembrie de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au verificat 1.866 de obiective.

Controalele au vizat: 1.014 unităţi de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală (măcelarii, carmangerii, magazine alimentare, supermarketuri, depozite, pieţe agroalimentare), 375 de unităţi de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare de non-animală, 378 de unităţi de alimenţie publică (restaurante, pensiuni, fast food etc.), 35 de unităţi de abatorizare și 64 de unităţi de procesare (carne, peşte, lapte, miere, produse de morărit/panificatie.).

De asemenea, au fost realizate 625 de acțiuni de control în trafic, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratelor de Poliţie Judeţene și Inspectoratelor de Jandarmi Judeţene, pentru a se verifica dacă sunt respectate condiţiile sanitare veterinare legale pentru transportul animalelor şi al produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, precum și respectarea restricțiilor sanitare veterinare impuse pentru mișcarea porcinelor din gospodăriile populaţiei situate în zonele afectate de focare active de pestă porcină africană.

O categorie distinctă de acțiuni de control în trafic, realizate împreună cu reprezentanți ai Inspectoratelor de Poliţie Judeţene, este reprezentată de verificările privind respectarea cerințelor legale privind comerțul intracomunitar cu porcine și destinația animalelor. În perioada 15-28 decembrie au fost efectuate 34 de acțiuni de control la punctele de trecere a frontierei din județele Arad, Bihor și Satu Mare. Ca urmare a neconformităților identificate au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale în valoare de 8.440 de lei.

Neregulile identificate în timpul controalelor au fost sancționate prin aplicarea a 123 de amenzi contravenţionale, în valoare de 425.179 lei și emiterea unei ordonanțe de suspendare a activității.

De asemenea, a fost reținută oficial o cantitate de 418 kg de produse alimentare neconforme (carne și produse din carne, pește și produse din pescuit, brânză și produse lactate, produse de patiserie și panificație). Toate produsele neconforme au fost dirijate către unități de neutralizare pentru a fi distruse.

Principalele neconformități identificate au fost:

– manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;

– nerespectarea legislației în vigoare privind ambalarea și etichetarea produselor alimentare;

– transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor;

– depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

– lipsa documentelor care să ateste trasabilitatea produselor alimentare;

– personal muncitor fără echipament de protectie;

– întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor de prelucrare şi depozitare;

– vânzarea de animale fără documente sanitare veterinare;

– desfăşurarea de activităţi sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în locuri neînregistrate/ neautorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

În contextul pandemiei de COVID-19, controalele inspectorilor ANSVSA urmăresc atât respectarea normelor și cerințelor de igienă alimentară, cât și a celor privind distanțarea fizică, a purtării măștilor de protecție pentru personalul angajat care asigură procesarea, ambalarea, depozitarea şi comercializarea alimentelor. Totodată, este verificată și realizarea igienizărilor cu substanţe virucide care să asigure curăţarea şi dezinfecţia eficientă a incintelor, echipamentelor și ustensilor folosite în activitatea de producție a unităților și operatorilor din industria alimentară .

Autoritatea reamintește cetățenilor următoarele recomandări:

– efectuarea la medicul veterinar a examenului trichineloscopic asupra cărnii obţinute de la porcii crescuţi şi sacrificaţi în gospodăriile proprii;

– carnea şi produsele din carne de porc rezultate în urma sacrificărilor tradiționale în gospodăria proprie sunt destinate exclusiv consumului familial, fiind interzisă comercializarea acestora;

– persoanele care cumpără şi consumă carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine sau care nu a fost supusă controlului sanitar – veterinar (inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella spp.) se expun unui risc major de îmbolnăvire.

Pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor, ANSVSA pune la dispoziția cetățenilor numărul de telefon al „Call Center”-ului instituției – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie,

ANSVSA continuă supravegherea operatorilor din industria alimentară și în perioada următoare, prin intensificarea acţiunilor de inspecţie şi control până pe data de 7 ianuarie 2021 şi prin asigurarea serviciului de permanenţă, de către personalul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor de la nivelul DSVSA județene/a municipiului București.

 

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară