Primele rezultate ale controalelor ANSVSA pentru ziua de 1 mai

30.04.2022

Informare de presă

Primele rezultate ale controalelor ANSVSA pentru ziua de 1 mai

 

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a demarat un control tematic la nivel național pentru prevenirea apariției toxiinfecţiilor alimentare în perioada sărbătoririi zilei de 1 mai.

Scopul acţiunii este protejarea sănătăţii consumatorilor, în contextul unei afluenţe mari de turişti, în special în zonele de agrement şi localităţile de interes turistic.

La acestă acţiune tematică participă atât medicii veterinari din cadrul ANSVSA, cât și din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene.

În ziua de 29 aprilie au fost verificate 579 de unități, dintre care 292 de unități de alimentație publică, 30 de pensiuni turistice, 10 unități de catering, 30 unități de cofetărie/patiserie, 25 de laboratoare de cofetărie, 34 de unități tip supermarket/hipermarket, 86 de magazine alimentare și 74 de alte tipuri de unități. Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au controlat condițiile de igienă în care sunt recepționate, depozitate, preparate și valorificate diverse sortimente de produse alimentare și preparate culinare destinate consumului uman.

În urma controalelor au fost aplicate 86 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 524.500 de lei și au fost emise 2 ordonanțe de suspendare a activității. Totodată a fost confiscată și denaturată cantitatea de 127.43 kg de produse alimentare.

Principalele neconformități constatate și sancționate au fost:

– nerespectarea normelor privind condițiile de depozitare, etichetare, ambalare și manipulare a produselor alimentare;

– nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind întreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și de valorificare a produselor alimentare, precum și a instalațiilor, utilajelor și a ustensilelor de lucru folosite;

– încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind demonstrarea trasabilităţii produselor şi lipsa programelor de autocontrol în cadrul unităţilor.

Controalele cu această tematică se desfășoară până pe data de 1 mai inclusiv. Rezultatele acestor verificări vor fi făcute publice după centralizarea datelor finale.

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară