Plan de acțiune ANSVSA și IGPR pentru combaterea traficului ilegal de câini și pisici

06.07.2023

Plan de acțiune ANSVSA și IGPR pentru combaterea traficului ilegal de câini și pisici

 

În contextul în care comerțul cu animale de companie a luat amploare în ultimii ani, la nivelul UE, începând cu anul 2022, Comisia Europeană a solicitat demararea unor acțiuni de control, în vederea combaterii comerțului ilegal cu pisici și câini pe teritoriul comunitar.

În acest sens, Inspectoratul General al Poliției Române (I.G.P.R.) – Direcția pentru Protecția Animalelor și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) au semnat Planul de acțiune, în vederea identificării și combaterii traficului ilegal de pisici și câini.

Prezentul plan de acțiune are ca scop identificarea și combaterea traficului ilegal de pisici și câini, precum și depistarea oricăror fapte ce ar putea avea incidență în legislația națională, privind cruzimile și relele tratamente îndreptate împotriva animalelor.

Activitățile și măsurile dispuse prin prezentul Plan se vor desfășura în perioada  12.07.2023 – 31.12.2023, cu posibilitatea prelungirii, de comun acord, a acesteia.

Obiectivele planului sunt următoarele:

  1. Efectuarea controalelor de specialitate în zonele în care sunt identificate situații de nerespectare a prevederilor legale sau existența unor suspiciuni rezonabile, care să indice astfel de situații;
  2. Verificarea legalității operațiunilor derulate în toate obiectivele, urmărindu-se inclusiv existența înregistrării/autorizării de către A.N.S.V.S.A., prin Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) județene, respectiv a municipiului București;
  • canise/felise (crescătorii);
  • adăposturi;
  • centre de colectare;
  • clinici/cabinete veterinare/medici veterinari ce efectuează acțiunile de microcipare, deparazitare, vaccinare, emitere și eliberare carnete de sănătate și pașapoarte;
  • identificatori și operatori ai Registrului de Evidență a Câinilor cu Stăpân (R.E.C.S.);
  • transportatori de animale de companie;
  • persoane fizice și juridice care comercializează animale de companie sau care promovează vânzarea animalelor de companie prin diverse metode, inclusiv prin mediul online;
  • persoane fizice care figurează în diverse evidențe ca proprietar din trecut al animalului.

Frecvența controalelor se va stabili la nivelul fiecărui județ, în baza unei analize de risc întocmită de către structurile pentru protecția animalelor și reprezentanții D.S.V.S.A. județene, respectiv a municipiului București.

Sinteza parțială a rezultatelor obținute va fi raportată către Inspectoratul General al Poliției Române – Direcția pentru Protecția Animalelor, respectiv Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, de către structurile coordonate la nivel teritorial, până la data de 15.09.2023, iar sinteza finală a rezultatelor obținute va fi raportată până la data de 15.01.2024.

 

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară