Măsuri dispuse și întreprinse de ANSVSA în cazul oilor aflate pe nava scufundată în portul Midia

28.11.2019

Informare de presă

Măsuri dispuse și întreprinse de ANSVSA în cazul oilor aflate pe nava scufundată în portul Midia

 

Măsurile care au fost deja întreprinse și vor continua până la finalizarea operațiunilor de salvare sunt: actiunea de tranchilizare a animalelor agitate din interiorul navei, pentru a fi evacuate și cea de adăpostire și stabilizare a animalelor salvate.

Acestea sunt puse în aplicare de către echipe formate din medici veterinari oficiali și medici veterinari de liberă practică care activează în 3 zone: pe nava eșuată, la țărm și în locul unde sunt cazate animalele salvate.

Se continuă examinarea clinică și acordarea primului ajutor animalelor accidentate. Starea de sănătate a oilor salvate este monitorizată permanent, iar fișele de observație clinică se trimit zilnic către ANSVSA.

Echipele care acționează în portul Midia, au salvat, conform datelor deținute până în acest moment, 228 de animale.

Pentru eficientizarea acțiunilor aflate în derulare, președintele ANSVSA, dr. Robert Chioveanu, a dispus constituirea unei celule de criză la nivelul ANSVSA, condusă de către vicepreședintele, dr.Octavian Ilisoi. Astfel, se va coordona activitatea celor 3 echipe de medici veterinari și se va monitoriza, în permanență, starea de sănătate a animalelor, prin centralizarea fișelor de observația clinică a animalelor aflate în adăpost.

Totodată, va asigura buna cooperare a reprezentanților serviciilor veterinare cu cei ai celorlate instituții implicate, în ceea ce privește salvarea animalelor și neutralizarea cadavrelor.

Precizăm, din nou, că animalele salvate se afla sub restricție sanitară veterinară, sunt într-un adăpost care le oferă condiții de bunăstare, sub supravegherea sanitară veterinară și nu vor fi dirijate către abator pentru sacrificare.

În data de 27 noiembrie, ANSVSA a făcut demersuri pentru contactarea proprietarul animalelor, de a obține acceptul oficial ca animalele salvate să poată fi preluate de autoritățile române, urmând ca ulterior acestea să fie transferate către entități care dețin condițiile necesare asigurării bunăstării animalelor salvate de pe nava eșuată.

Tot în acest sens, ANSVSA a transmis Organizaței Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) o adresă oficială prin care solicită sprijinul Organizației pentru a interveni pe lângă delegatul Arabiei Saudite, în vederea urgentării soluționării acestei cereri.

De asemenea, se lucrează pentru identificarea soluțiilor legale, pentru a putea da curs solicitărilor reprezentanților asociațiilor de protecția a animalelor, de adopție a animalelor salvate.

Ancheta internă dispusă de președintele Autorității în acest caz este în derulare, urmând ca în scurt timp acesta să fie finalizată.

 

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară