Inspectorii ANSVSA au verificat autenticitatea și calitatea produselor lactate

07.03.2024

Inspectorii ANSVSA au verificat autenticitatea și calitatea produselor lactate

 

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) a desfășurat controale tematice în perioada 16 – 29 februarie 2024, pentru verificarea autenticității și a parametrilor de calitate ai produselor alimentare obținute prin procesarea laptelui și/sau a produselor lactate comercializate pe piața națională.

Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor de la nivelul D.S.V.S.A.-urilor județene și a municipiului București au efectuat inspecții la diverse obiective, printre care depozite alimentare autorizate, unități de reambalare a produselor lactate, platforme logistice, magazine alimentare, unități de alimentație publică, piețe en gros și magazine alimentare din incinta piețelor și complexurilor comerciale.

În cadrul acestor controale s-au verificat loturi de produse alimentare obținute prin procesarea laptelui și/sau a produselor lactate provenite din state membre UE și țări terțe. De asemenea, s-au prelevat mostre pentru analize de laborator în vederea determinării parametrilor fizico-chimici, conform informațiilor de pe etichetă, identificării speciilor de lapte utilizate în fabricarea acestor produse, precum și detectării adăugirilor de grăsimi vegetale și proteine de soia.

Ca urmare a neconformităților constatate la cele 1.218 de unități controlate, au fost aplicate 137 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 971.640 de lei, au fost emise 2 Ordonanțe de suspendare a activității și 4 Ordonanțe pentru interzicere a activității.

Totodată, au fost prelevate 104 probe de produse lactate care au fost trimise la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (I.I.S.P.V.) pentru determinări de laborator.

Dintre abaterile constatate și sancționate, menționăm:

  • Depozite alimentare neautorizate sau neînregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor;
  • Lipsa respectării normelor de ambalare și etichetare a produselor lactate;
  • Neconformități în ceea ce privește condițiile de igienă în unitățile de reambalare a produselor lactate;
  • Lipsa documentației sau a autorizațiilor necesare în platformele logistice/terminalele de distribuție;
  • Nerespectarea standardelor de siguranță alimentară în magazinele alimentare;
  • Deficiențe în practicile de igienă și manipulare a alimentelor în unitățile de alimentație publică;
  • Neconformități în ceea ce privește depozitarea și manipularea produselor lactate în piețele en gros și magazinele din incinta acestora;
  • Identificarea de produse alimentare contrafăcute sau neetichetate corespunzător;
  • Adăugiri neautorizate de grăsimi vegetale sau proteine de soia în produsele lactate;
  • Lipsa conformității cu informațiile de pe etichetă, referitoare la tipurile de lapte utilizat în fabricarea produselor lactate.

 

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară