Finalizarea acțiunilor ANSVSA specifice Sărbătorilor Pascale

12.04.2018

Informare de presă

Finalizarea acțiunilor ANSVSA specifice Sărbătorilor Pascale

 

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a finalizat controalele tematice, specifice Sărbătorilor Pascale, desfășurate în perioada 5 martie – 7 aprilie.

Neregulile constatate de inspectorii Autorității au fost sancționate prin aplicarea unui număr de 1.064 de amenzi, în valoare totală 951.320 de lei.

De asemenea, a fost confiscată și dirijată spre distrugerere o cantitate de 1.970 de kg de produse alimentare de origine (carne de miel, carne de pasăre, de vită, lapte și produse lactate, ouă, pește congelat etc.).

La nivel național, medicii veterinari au verificat un număr de 10.370 de obiective, dintre care menționăm: unităţi de depozitare a produselor de origine animală autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pieţe agro-alimentare, târguri, unităţi de tip hipermarket/supermarket, unităţi de comercializare ale produselor alimentare de origine animală şi nonanimală și unităţi de alimentaţie publică.

Datele furnizate de către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene arată că, în perioda menționată, au fost sacrificați 323.103 miei și iezi, în cele 86 de spații amenajate temporar şi în cele 117 unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar, unde a fost asigurată supravegherea prin personal de specialitate.

Dintre deficienţele identificate şi sancţionate, menţionăm:

  • depozitarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • comercializarea produselor alimentare fără respectarea condiţiilor de igienă, sau în spaţii neînregistrate sanitar veterinar;
  • manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • nerespectarea legislaţiei în vigoare privind ambalarea şi etichetarea produselor;
  • lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor;
  • transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar;
  • personal fără echipament de protecţie.

O parte dintre aceste acţiuni au fost realizate împreună cu reprezentanţi ai IGPR, ai autorităților locale și ai altor instituții cu atribuții de control.

Serviciul Comunicare