Controale ANSVSA pentru verificarea modului de colectare și depozitare a deșeurilor alimentare

05.12.2018

 

Informare de presă

Controale ANSVSA pentru verificarea modului de colectare și depozitare

 a deșeurilor alimentare

 

 

 

În perioada 14.11.2018 – 28.11.2018, s-a desfășurat o acţiune la nivel naţional, pentru verificarea modului de colectare și depozitare, în vederea neutralizării, a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman (SNCU) și a deșeurilor menajere rezultate în urma activităților de preparare și servire a produselor alimentare la nivelul benzinăriilor, gărilor, autogărilor, campingurilor și aeroporturilor. Controalele au avut loc în contextul evoluției focarelor de pestă porcină africană (PPA)  în România și alte state membre ale Uniunii Europene (UE), dar și în Republica Moldova și Ucraina.

În cadrul acțiunii au fost verificate 961 obiective: 825 benzinării, 63 gări, 47 autogări, două campinguri și 24 aeroporturi. Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicate 27 sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 155.400 lei și au fost emise 5 ordonanțe privind interzicerea desfășurării activității  unor unități situate în județul Vaslui.

Dintre principalele deficiențe constatate menționăm:

– comercializarea produselor alimentare în spații neigienizate corespunzător;

 

– deficiențe privind etichetarea produselor alimentare expuse la vânzare, în spațiile amenajate în incinta gărilor, autogărilor, benzinăriilor etc.

 

– lipsa spațiilor și echipamentelor pentru depozitarea SNCU  la nivelul gărilor, autogărilor, benzinăriilor etc.

 

– manipularea și depozitarea neigienică a deșeurilor și a SNCU, lipsa contracte încheiate cu unitățile de neutralizare autorizate sanitar veterinar.

 

 

Acțiunea de control a fost organizată în vederea reducerii riscului reprezentat de deșeurile menajere rezultate în urma preparării și consumului cărnii și produselor din carne de porc achiziționate din zone aflate sub restricții sanitare veterinare din cauza evoluției pestei porcine africane (PPA).

 

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară