Cele două focare de gripă aviară din localitatea maramureșană Seini au fost închise

05.03.2020

 

Informare de presă

Cele două focare de gripă aviară din localitatea maramureșană Seini au fost închise

 

În data de 22.02.2020 au fost ridicate toate restricțiile impuse în județul Maramureș ca urmare a apariției virusului gripei aviare H5N8 pe platforma avicolă din localitatea Seini, județul Maramureș. În acest moment, în România nu mai există nicun focar activ sau vreo suspiciune de gripa aviară.

Menţionăm că, pentru asigurarea sănătăţii animalelor și sănătății publice, toate efectivele de păsări au fost şi sunt supuse programelor naţionale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviară, astfel încât pe piaţa din România să ajungă produse şi suproduse obţinute doar de la animale sănătoase.

De asemenea, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) monitorizează situaţia epidemiologică creată de evoluţia în continuare a gripei aviare în Europa (Bulgaria, Germania, Republica Cehă, Polonia, Slovacia, Ungaria şi Ucraina), precum și toate mesajele de alertă de la Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) şi de la Comisia Europeană.

In data de 26 martie 2020 va avea loc întâlnirea trimestrială a avicultorilor din România şi a medicilor veterinari care asigură supravegherea efectivelor de păsări din ferme şi a proceselor tehnologice de abatorizare şi procesare a cărnii de pasăre. La aceste întâlniri trimestriale cu UCPR şi cu fermierii, ANSVSA participă de peste 20 de ani.

 

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară