Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a preluat oficial preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în domeniile veterinar și siguranța alimentelor

01.02.2019

 

Informare de presă

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a preluat oficial preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în domeniile veterinar și siguranța alimentelor

 

În perioada 29 – 30 ianuarie, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a participat la Bruxelles la evenimentul oficial de preluare a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în domeniile veterinar și siguranța alimentelor.

Dr. Geronimo Brănescu a prezidat întâlnirea șefilor serviciilor veterinare (Chief Veterinary Officers – CVO) din Uniunea Europeană (UE), care s-a desfășurat în intervalul menționat.

În cadrul acestei întâlniri, președintele ANSVSA a prezentat obiectivele și prioritățile Președinției României în domeniile veterinar și siguranța alimentelor.

În domeniul biosecurității, președintele Brănescu a evidențiat obiectivul Președinției României de a identifica elementele necesare consolidării capacității de prevenție a UE față de bolile cu contagiozitate ridicată și caracter transfrontalier, care să fie aplicate de toate statele membre, în mod armonizat.

Astfel, acesta a arătat că activitatea Președinției României, pe tema biosecurităţii, va îngloba și strategia aplicabilă spațiului comunitar pentru pesta porcină africană atingând și nevoile specifice, de la nivel național.

Viitoarele strategii în domeniul siguranței alimentelor, urmăresc perfectarea modului de soluționare al problematicilor cheie la nivelul spațiului comunitar, cum ar fi : gestionarea situațiilor de criză, utilizarea de instrumente de evaluare a riscului în luarea deciziei și co

municarea riscului.

Una dintre direcţii, în această perioadă, vizează derularea discuțiilor pe subiecte legate de siguranța alimentelor în cadrul grupului de lucru al Șefilor Serviciilor Veterinare (Chief Veterinary Officer – CVO).

De asemenea, România va prelua tema referitoare la îmbunătățirea condițiilor privind bunăstarea animalelor pe timpul transportului şi va organiza, înaintea întâlnirii informale CVO de la Bucureşti (12 iunie 2019) şi de la Constanţa (13 -14 iunie 2019), în data de 11 iunie, la Bucuresti, un seminar, cu scopul identificării de soluţii pentru îmbunătăţirea condiţiilor de bunăstare a animalelor pe timpul transportului pe calea maritimă.

În acest context, Președinția română s-a remarcat cu reușita de a obține acordul grupului CVO pentru propunerea sa privind proiectul de Concluzii ale Consiliului în legătură cu Raportul special nr. 31/2018 al Curții de Conturi Europene privind bunăstarea animalelor în UE.

Nu în ultimul rând, două importante dosare legislative, care vor fi analizate în perioada preşedinţiei României, sunt propunerea de Regulament privind Legea Generală a Alimentelor și propunerea de Regulament privind stabilirea pieței unice, competitivității întreprinderilor, inclusiv a celor mici și mijlocii, și a statisticilor europene.

Trebuie menționat faptul că România va reprezenta interesele statelor membre ale UE la Adunarea Generală a Organizației Mondiale pentru Sănătate Animală (OIE). În legătură cu activitatea OIE, Președinția română a obținut acordul grupului CVO pentru componența UE în grupul comun de experți OIE-UE pentru instrumentul PVS (evaluarea performanței serviciilor veterinare) precum și pentru termenii de referință ai activității acestui grup de experți.

Dintre celelalte subiecte, aflate pe agenda acestei întâlniri a șefilor serviciilor veterinare, amintim: prezentarea activităților desfășurate în cadrul reuniunii Grupului regional central al Comisiei regionale OIE pentru Europa (desfășurată în perioada 17-18 decembrie 2018, la Berna, Elveția), reanalizarea planului strategic pentru combaterea febrei aftoase (EuFMD) (aprilie 2019 – 2023) și supunerea spre dezbatere a posibilităților de bugetare, în sensul extinderii activităților EuFMD și în direcția altor boli cu mare contagiozitate, Țări Terțe – Măsuri Sanitare și Fitosanitare (SPS) privind accesul pe piață – priorități actualizate și planificarea orientativă a activităților pentru prima jumătate a anului 2019.

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară