ANSVSA a demarat negocieri pentru deschiderea exportului de animale și produse de origine animală în Regatul Arabiei Saudite

05.05.2017

Informare de presă

ANSVSA  a demarat negocieri pentru deschiderea exportului de animale și produse de origine animală în Regatul Arabiei Saudite

 

O delegaţie de specialişti ai Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor condusă de președintele instituției, dr. Geronimo Brănescu, a efectuat, în perioada 23 – 26 aprilie, o vizită de lucru în Regatul Arabiei Saudite.

Vizita, care a avut drept obiectiv inițierea negocierilor tehnice pentru deschiderea exportului  de animale și produse de origine animală către Arabia Saudită, a fost realizată cu sprijinul  Ministerului de Externe şi al Ambasadei României în Regatul Arabiei Saudite.

Primele discuții au avut loc la Saudy SFDA (Saudi Food and Drug Authority) cu șeful instituției, dr. Hisham Bin Saad Al Jaddaei, cu directorul departamentului de cooperare internațională, ing. Abdulrahman Al Ghurairi și cu directorul departamentului de management al controlului, dr. Mohammed Ali Al Nasser.

A doua rundă de negocieri la nivel înalt a avut loc la sediul Ministerului Apelor, Mediului și Agriculturii, cu ministrul adjunct, dr. Hamad Abdulaziz Al Batshan, cu directorul  Departamentului Carantină, Ibrahim Al Nowaiser, Mediului, precum și cu vicepreședintele Camerei de Comerț și reprezentanți ai oamenilor de afaceri interesați de domeniul agroalimentar.

Tema principală a discuțiilor a fost deschiderea exportului de animale și de carne și produse din carne de ovine, bovine și de pasăre din România.

În acest sens, reprezentanții ANSVSA au  prezentat modul de organizare și funcționare al serviciilor veterinare și pentru siguranța alimentelor din țara noastră, aspecte privind inspecţia oficială a efectivelor de animale, a produselor alimentare și a capacității analitice a rețelei de laboratoare aparținând sistemului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor din România.

Totodată, a fost înaintată oficialilor saudiți o propunere tehnică, care a inclus modele de certificate sanitare-veterinare de sănătate pentru exportul de animale și produse de origine animală.

Partea română a folosit acest prilej pentru a evidenția calitatea, extrem de apreciată pe piețele europene, a produselor avicole românești, care pot asigura cu succes și pe termen lung necesitățile pieței saudite.

Un subiect, pentru care partea saudită și-a manifestat interesul, a fost capacitatea României de a asigura cantități importante de furaje pentru șeptelul din Arabia Saudită, context în care oficialii saudiți au solicitat și au primit informații referitoare la condițiile de certificare pentru cereale și furaje.

Reprezentanții ANSVSA și-au exprimat dorința și disponibilitatea de a organiza vizite ale unor specialiști saudiți la exploatații de animale, centre de colectare pentru animale, dar și la unități de abatorizare în sistem „halal” (agreate din punct de vedere al normelor de sacrificare islamice), pentru a certifica, conform procedurilor, faptul că nu există riscuri sanitare-veterinare sau de siguranță a alimentelor pentru exporturile din Romania.

La finalul vizitei, cele două părți au convenit asupra abordării cu prioritate a relațiilor de cooperare sectorială în domeniul agro-alimentar și a derulării cu celeritate a tuturor etapelor necesare, pentru demararea, în cel mai scurt timp, a exportului de animale și de produse de origine animală în Regatul Arabiei Saudite.

Serviciul Comunicare