14-07-2016 – Rezultatele acţiunilor cuprinse în Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animală în perioada 27 iunie – 08 iulie 2016

14.07.2016
Informare de presă
Rezultatele acţiunilor cuprinse în Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animală în perioada 27 iunie – 08 iulie 2016

 

În perioada 27.06.2016 – 08.07.2016, în cadrul acestui Plan* au fost prelevate şi analizate un număr de 55 probe, din următoarele categorii de produse: carne tocată amestec, lapte şi produse din lapte (caşcaval clasic, lapte crud vacă, grill cheese, brânză vacă, caş oaie, smântână), sanitaţie carcasă bovine, sanitaţie carcasă ovină, carne de mici vită/oaie, pulpă mânzat fără os.

Probele au fost recoltate din: abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri şi dozatoare de lapte.
Echipele de inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, desemnate şi instruite pentru a desfăşura acţiunile din cadrul acestui Plan, au prelevat probe, conform planificării, din judeţele: Suceava, Vâlcea, Bistriţa – Năsăud, Maramureş, Bucureşti, Vrancea, Călăraşi, Vaslui, Mureş, Ialomiţa, Covasna, Gorj, Botoşani, Tulcea.
Conform buletinelor de analiză, eliberate de către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, în perioada menţionată, nu a fost depistată prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă la probele analizate.  Menţionăm faptul că un număr de 12 probe se află în lucru. Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimntelor judeţene vor face publice rezultatele analizelor pentru probele prelevate, precum şi măsurile dispuse în cadrul Planului Naţional de Control.
*Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai şi se va desfăşura până pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea şi analizarea de probe prelevate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud.
Serviciul Comunicare