Precizări ANSVSA cu privire la modalitățile de transmitere ale virusului pestei porcine africane

03.08.2019

 

Informare de presă

Precizări ANSVSA cu privire la modalitățile de transmitere ale virusului pestei porcine africane

 

Referitor la informațiile apărute în spațiul public privind evoluția focarelor de PPA în Bulgaria, Autoritatea Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) precizează că, potrivit studiilor și cercetărilor de specialitate, virusul pestei porcine africane (PPA) se poate transmite prin intermediul mai multor vectori, printre care menționăm:

–    prin contactul direct al porcului mistreț bolnav, care este rezervorul natural de virus, cu un porc domestic;

–    prin contactul direct al porcului domestic infectat cu un alt porc domestic;

–    prin hrănirea porcilor cu produse din carne provenite de la animale bolnave;

–    prin intermediul altor animale sălbatice purtătoare ale virusului PPA (ex. șacali, vulpi, păsări necrofage);

–    prin intermediul mijloacelor de transport contaminate;

–    prin trasportul virusului pe îmbrăcăminte și încălțăminte;

–    prin intermediul insectelor hematofage;

–    prin intermediul furajelor contaminate.

Aducem la cunoștința opiniei publice că serviciile veterinare din România colaborează îndeaproape cu autoritățile competente din Bulgaria încă de la apariția primelor focare de PPA. De asemenea, menționăm că ANSVSA cooperează în permanență cu entitățile omoloage din toate statele membre ale Uniunii Europene pentru combaterea bolilor transfrontaliere, așa cum este și cazul pestei porcine africane, sub atenta monitorizare a Comisiei Europene, organismul care coordonează toate acțiunile specifice de combatere la nivel comunitar.

Reamintim că primul focar de PPA în Bulgaria a fost descoperit anul trecut într-o regiune aflată la aproximativ 200 de km de granița cu România.