01-04-2016 – O delegaţie ANSVSA participă la şedinţa regională a OIE pentru Orientul Mijlociu

Informare de presă
O delegaţie ANSVSA participă la şedinţa regională a OIE pentru Orientul Mijlociu

Din delegaţia condusă de ministrul agriculturii, Achim Irimescu, vor face parte preşedintele ANSVSA, dr.Andrei Butaru şi un specialist din cadrul instituţiei, dr. Ioana Neghirlă, care vor participa, în perioada 3 – 5 aprilie, la Conferinţa Regională pentru Orientul Mjlociu a OIE (Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor), organizată la Amman, în Regatul Haşemit al Iordaniei.
Conferinţa OIE se desfăşoară sub patronajul Primului Ministru al Regatul Haşemit al Iordaniei, Excelenţa Sa Abdullah Ensour şi este organizată de Ministerul Agriculturii din Iordania, în coordonare cu Fondul Regatului Hasemit al Iordaniei pentru Dezvoltarea regiunii Badia.
Tema principală a întâlnirii este aplicarea standardelor OIE privind zonarea şi compartimentalizarea* şi include subiecte adiacente privind armonizarea certificării sanitare veterinare în cadrul operaţiunilor de import/export şi stabilirea cerinţelor pentru regionalizare şi modalităţi de realizarea a acestora.
De asemenea, va fi prezentat cel de al şaselea Plan Strategic al OIE privind comerţul cu animale şi produsele acestora şi standardele aplicabile, precum şi mandatul OIE al centrelor epidemiologice şi de analiză a riscului.
Această conferinţă urmăreşte şi constituirea unei platforme bilaterale de discuţii între ţările importatoare şi exportatoare, în care se dezbat probleme şi cerinţe ale ţărilor exportatoare, care vor oferi informaţii despre statusul recent de sănătate al animalelor şi informaţii despre serviciile veterinare naţionale, pe lângă date descriptive despre efectivele de animale.
Cu acest prilej vor avea loc întâlniri cu Excelenţa Sa, Dr. Akef Al Zoubi, Ministrul Agriculturii Regatului Haşemit al Iordaniei şi oamenii de afaceri din statele din zonă, interesate de importul de animale vii şi produse ale acestora.
Va fi prezentat, de partea iordaniană, proiectul actual, implementat de Fondul Regatului Haşemit al Iordaniei pentru Dezvoltarea regiunii Badia, care are ca scop stabilirea primului centru pentru efective de animale vii, în baza conceptului de zonă liberă de boli ale animalelor, cu respectarea condiţiilor de bunăstare a animalelor şi a protecţiei mediului.
De acest centru vor beneficia ţările regionale, pentru importul sigur de animale vii, în conformitate cu standardele internaţionale.
La această conferinţă participă reprezentanţi din 16 state din Orientul Mijlociu, mari importatoare de animale vii, precum: Bahrain, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Irak, Iordania, Kuwait, Liban, Libia, Oman, Palestina, Qatar, Arabia Saudită, Sudan, Siria, Turcia şi Yemen.
*Compartiment
Una sau mai multe unităţi care funcţionează sub acelaşi sistem de management al biosecurităţii şi care este constituită dintr-o subpopulaţie de animale cu un status de sănătate diferit, din punctul de vedere al unei boli anume sau al anumitor boli, pentru care au fost aplicate măsurile de supraveghere, control şi biosecuritate, pentru a  putea fi comercializate pe plan internaţional.
Zonă/regiune
Parte clar delimitată a unei ţări, în care există o subpopulaţie de animale cu un status de sănătate distinct sub aspectul unei anumite boli, pentru care este necesară supravegherea şi unde au fost aplicate măsuri de control şi biosecuritate, pentru a putea participa la comertul internaţional.
Zonarea
Una sau mai multe unităţi care funcţionează sub acelaşi sistem de management al biosecurităţii şi care este constituită dintr-o subpopulaţie de animale cu un status de sănătate diferit, din punctul de vedere al unei boli anume sau al anumitor boli, pentru care au fost aplicate măsurile de supraveghere, control şi biosecuritate, pentru a  putea fi comercializate pe plan internaţional.

Serviciul Comunicare