Febra aftoasă

Prezentarea generală a bolii

Descrierea bolii

Febra aftoasă (FA) este o boală virală extrem de contagioasă, de obicei neletală, care afectează animalele domestice și sălbatice cu copite despicate, dar poate afecta și alte specii. Este răspândită pe scară largă în întreaga lume.

Animalele vindecate de boală pot rămâne purtătoare ale virusului infecțios pentru o perioadă lungă de timp.

FA nu este periculoasă pentru oameni, dar are un potențial mare de a provoca pierderi economice severe la animalele sensibile.

Agentul cauzal – FA este cauzată de un Aphtovirus neîncapsulat din familia Picornaviridae, existând șapte serotipuri distincte ale virusului FA, și anume O, A, C, SAT 1, SAT 2, SAT 3 și Asia 1, majoritatea având multe subtipuri. Infecția sau vaccinarea cu un serotip, sau în unele cazuri chiar și cu un subtip diferit al aceluiași serotip, nu conferă imunitate împotriva altuia.

Transmitere – Virusul se răspândește ușor prin vectori animați și neanimați, în special prin animalul în incubație sau clinic afectat sau prin produsele sale, dar se poate răspândi și pe calea aerului pe distanțe considerabile.

FA, caracterizată printr-o afecțiune veziculară a picioarelor, a mucoasei bucale și, la femele, a glandelor mamare, nu poate fi diferențiată clinic de alte boli veziculare.

Prin urmare, diagnosticul de laborator, inclusiv izolarea virusului, detectarea antigenului viral sau a acidului nucleic sau a anticorpilor umorali specifici, pentru orice caz suspect de FA este o chestiune urgentă.

Mai multe informații pot fi consultate pe pagina dedicată FA a site-ului Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animală (WOAH).

Măsuri de control

Cadrul legal este asigurat de Regulamentul (UE) 2016/429 (“Legea privind sănătatea animală”). Mai multe informații despre acest cadru legal pot fi găsite aici.

În Uniune se aplică măsuri speciale de control pentru febra aftoasă (FA), așa cum sunt stabilite în Regulamentul delegat (UE) 2020/687 al Comisiei.

Aceste măsuri se bazează pe eliminarea imediată a animalelor infectate și a celor aflate în contact cu acestea, precum și pe restricții regionale privind circulația animalelor sensibile și a produselor derivate.

Notificare și situația epidemiologică

Febra aftoasă este o boală notificabilă, în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/2002 al Comisiei din 7 decembrie 2020 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea  ce privește notificarea la nivelul Uniunii și raportarea către Uniune a bolilor listate, a formatelor și procedurilor de depunere și raportare a programelor de supraveghere ale Uniunii și a programelor de eradicare, precum și a cererilor de recunoaștere a statutului de zonă liberă de boală, și în ceea ce privește sistemul informatic.

Mai multe informații pot fi consultate pe pagina WOAH – WAHIS dedicată notificărilor bolilor animalelor.

 

Focar de febră aftoasă în Ungaria și Slovacia în 2025

Vineri, 7 martie 2025, Ungaria a notificat confirmarea unui focar de febră aftoasă într-o exploatație de bovine de lapte din comitatul Győr-Moson-Sopron, în imediata apropiere a graniței ungaro-slovace, implicând un grup de juninci care prezentau simptome clinice.

Imediat după suspiciune, Ungaria a implementat măsuri de control al sănătății animale în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/429 și cu Regulamentul delegat (UE) 2020/687, inclusiv sacrificarea tuturor bovinelor din exploatația afectată și dintr-o exploatație de contact, precum și instituirea unei zone restricționate provizorii, constând într-o zonă de protecție cu o rază de minimum 3 km și o zonă de supraveghere cu o rază de minimum 10 km. Sunt în curs investigații epidemiologice suplimentare. De asemenea, Slovacia a implementat imediat măsuri de supraveghere după confirmarea focarului în Ungaria.

Rezultatele de la laboratorul național de referință și de la laboratorul de referință al UE pentru FA indică faptul că virusul este serotipul O al FA, cea mai apropiată secvență fiind din Pakistan, din 2018.

Luni, 11 martie 2025, Comisia a adoptat Decizia de punere în aplicare (UE) 2025/496 a Comisiei privind măsuri de urgență provizorii, delimitând la nivelul UE zonele care trebuie incluse de Ungaria și Slovacia în zona restricționată din jurul exploatației unde a apărut focarul și stabilind durata acestei zone restricționate. Pe 12 martie 2025, Comisia a organizat o reuniune a Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale, în cadrul căreia a fost prezentată situația FA din Ungaria, iar măsurile de urgență au fost revizuite și susținute în unanimitate de statele membre.

Vineri, 21 martie 2025, Slovacia a notificat confirmarea unor focare de FA în exploatații situate în apropierea graniței cu Ungaria. Echipa veterinară de urgență a UE a fost mobilizată imediat pentru a oferi sprijin personalizat. Laboratorul de referință al UE pentru FA a confirmat că virusul FA din probele prelevate în Slovacia corespunde în totalitate virusului detectat în Ungaria.

Luni, 24 martie 2025, joi, 27 martie și miercuri, 2 aprilie 2025, Comisia a organizat reuniuni ale Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale, în cadrul cărora Slovacia și Ungaria și-au prezentat situațiile, iar noi măsuri de urgență au fost revizuite și susținute în unanimitate de statele membre. Această hartă prezintă zonele restricționate actuale, așa cum au fost susținute de statele membre la 2 aprilie 2025. Măsurile de urgență vor fi adaptate continuu, după caz, pentru a ține seama de evoluția situației epidemiologice. Vă rugăm să consultați prezentările statelor membre în cadrul reuniunilor Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale.

Focar de febră aftoasă în Germania în 2025

Vineri, 10 ianuarie 2025, Germania a notificat un focar de febră aftoasă în Brandenburg, implicând trei bivoli de apă care au murit. Carcasele celor două animale care au murit primele au fost trimise la o unitate de neutralizare, în timp ce al treilea animal care a murit o zi mai târziu a fost testat pozitiv pentru FA. Exploatația în cauză ținea 14 bivoli de apă care nu erau destinați producției de produse lactate.

Imediat după suspiciune, Germania a implementat măsuri de control al sănătății animale în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/429 și cu Regulamentul delegat (UE) 2020/687, inclusiv sacrificarea bivolilor de apă rămași în exploatația afectată și instituirea unei zone restricționate provizorii, constând într-o zonă de protecție cu o rază de minimum 3 km și o zonă de supraveghere cu o rază de minimum 10 km.

Rezultatele de la laboratorul național de referință și de la laboratorul de referință al UE pentru FA indică faptul că virusul este serotipul O al FA, cea mai apropiată secvență fiind din Turcia, din decembrie 2024, și observată anterior în alte părți ale lumii, cum ar fi Iran, India și Nepal.

Luni, 13 ianuarie 2025, Comisia a adoptat Decizia de punere în aplicare (UE) 2025/87 a Comisiei privind măsuri de urgență provizorii, delimitând la nivelul UE zonele care trebuie incluse de Germania în zona restricționată din jurul exploatației unde a apărut focarul și stabilind durata acestei zone restricționate. Aceste măsuri au fost confirmate în aceeași zi de statele membre în cadrul unei reuniuni extraordinare a Comitetului permanent.

Măsurile care trebuie aplicate de Germania în aceste zone sunt în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/429 și cu Regulamentul delegat (UE) 2020/687 și includ, printre altele: uciderea pe loc și eliminarea sigură cât mai curând posibil a tuturor animalelor din speciile sensibile ținute în exploatația afectată, curățarea și dezinfectarea localurilor, interzicerea circulației animalelor sensibile și a produselor derivate și supravegherea intensivă în ambele zone, de 3 și 10 km.

În cadrul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale din 23 ianuarie 2025, au fost revizuite situația epidemiologică din Germania și măsurile de urgență provizorii prevăzute în Decizia de punere în aplicare (UE) 2025/87, iar un proiect de Decizie de punere în aplicare a Comisiei de revizuire și confirmare a zonei restricționate, constând într-o zonă de protecție și o zonă de supraveghere, și a măsurilor aplicabile în acestea a fost prezentat pentru un aviz formal din partea statelor membre și a fost susținut în unanimitate. Pe 24 ianuarie 2025, Comisia a adoptat Decizia de punere în aplicare (UE) 2025/186 privind măsurile de urgență referitoare la febra aftoasă în Germania și de abrogare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2025/87. Noi măsuri au fost adoptate pe 11 februarie 2025 prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2025/323 a Comisiei privind anumite măsuri de urgență referitoare la febra aftoasă în Germania și de abrogare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2025/186.

WOAH a restabilit statutul Germaniei de “țară liberă de FA în care nu se practică vaccinarea” cu efect imediat de la 12 martie 2025, cu excepția teritoriului zonei de izolare. Pentru mai multe detalii, consultați pagina dedicată WOAH.

Măsurile de urgență vor fi adaptate continuu, după caz, pentru a ține seama de evoluția situației epidemiologice. O cronologie a principalelor evenimente și acțiuni întreprinse de Comisie a fost elaborată și este actualizată periodic.

Decizia Centrului Național de Combatere a Bolilor (CNCB)
Planul de contingenţă al României pentru febra aftoasă
Manualul operațional pentru febra aftoasă
Hartă restricții - Febra aftoasă
Comunicate de presă
No posts found.
Postere - Febra aftoasă
Materiale media - Febra aftoasă