Rezultatele controalelor ANSVSA efectuate în perioada minivacanței de Rusalii

04.06.2018

 

Informare de presă
Rezultatele
controalelor ANSVSA efectuate în perioada minivacanței de Rusalii

 

În perioada minivacanței de Rusalii, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin intermediul structurilor de control de la nivel naţional, a desfășurat controale oficiale, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure.

Conform datelor furnizate de către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, în intervalul 24 – 28 mai 2018 au fost verificate 1.535 de unităţi înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Controalele oficiale au fost efectuate în: pizzerii, cantine, unităţi de tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, depozite alimentare, magazine alimentare, unități situate în zonele de agrement/localităţi în care se organizează anumite evenimente (târguri de vară, pelerinaje la aşezămintele de cult cu ocazia unor sărbători religioase, hramuri bisericeşti) precum și în stațiunile de pe litoralul românesc al Mării Negre, unde se înregistrează aflux mare de turişti.

Neregulile identificate în timpul controalelor au fost sancţionate prin aplicarea a 153 de sancţiuni contravenţionale, care au însumat 212.720 lei, precum şi de emiterea a 14 ordonanţe de suspendare temporară a activităţii şi 4 ordonanţe de interzicere a activităţii.

De asemenea, au fost retrase de la comercializare 788 de kg de produse alimentare de origine animală și nonanimală, improprii consumului uman, produse care au fost distruse.

Dintre deficienţele identificate şi sancţionate, menţionăm:
• depozitarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
• comercializarea produselor alimentare fără respectarea condiţiilor de igienă sau în spaţii neînregistrate sanitar veterinar;
• nerespectarea programului de autocontrol;
• manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
• produse cu termen de valabilitate depăşit expuse pentru comercializare;
• nerespectarea legislaţiei în vigoare privind ambalarea şi etichetarea produselor;
• lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor;
• transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar;
• personal fără echipament de protecţie.

ANSVSA continuă supravegherea operatorilor din industria alimentară în perioada următoare, prin acţiuni de inspecţie şi control şi prin asigurarea serviciului de permanenţă de către personalul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Reamintim cetățenilor numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. – 0800 826 787 –  care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Serviciul Comunicare