Președintele ANSVSA, dr. Robert Viorel Chioveanu vizite de lucru în teritoriu

16.12.2019

 

Informare de presă

Președintele ANSVSA, dr. Robert Viorel Chioveanu vizite de lucru în teritoriu

 

Având în vedere populaţia semnificativă de animale sălbatice, precum şi numărul de incidente în care aceste animale au fost implicate, în perioada 29-30 noiembrie, președintele ANSVSA, dr. Robert Viorel Chioveanu, s-a deplasat în județele Harghita și Covasna, unde, alături de reprezentați ai instituților locale, a analizat modul în care instituţiile responsabile intervin în astfel de situaţii.

Cu acest prilej, a purtat discuții și cu primarul localității Tușnad, iar primele concluzii au fost acelea că siguranța oamenilor este pe primul plan, iar acțiunile care se întreprind în cazul apariției animalelor sălbatice în zonele locuite sau pe șosele trebuie să fie axate pe acest principiu, în condițiile respectării normelor de protecție și bunăstare a animalelor.

De asemenea, a reieșit importanța stabilirii unei componențe adecvate a echipelor de intervenții, care să fie formate din medici veterinari de liberă practică, medici veterinari oficiali, din cadrul DSVSA județene, reprezentanți ai Jandarmeriei, ai ISU şi altor instituții relevante, după caz, cât și a unei comunicări şi coordonări eficiente, toate necesitând transpunere într-o procedură clară și coerentă. Această transpunere face în prezent obiectul activităţii unui grup de lucru, organizat la Ministerul Mediului.

La sfârșitul săptămânii trecute, președintele ANSVSA a vizitat județele Buzău și Vrancea, pentru a verifica modul în care se realizează examinarea trichineloscopică a probelor aduse de cetățeni. Astfel, a verificat mai multe Circumscripții Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din aceste zone, pentru a se asigura că personalul de specialitate oferă servicii corecte cetăţenilor, inclusiv sâmbăta şi duminica, programul de lucru fiind  prelungit în această perioadă.

Tot cu această ocazie, a fost verificat, pe traseul drumului național DN2, modul în care echipele mixte de medici veterinari și reprezentanți ai Poliției realizează controale în trafic care au ca tematică respectarea condițiile legale pentru transportul animalelor, cărnii și produselor din carne.

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară