Despre ANSVSA

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) funcţionează ca autoritate de reglementare în domeniul sanitar-veterinar și pentru siguranţa alimentelor, organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A.),  este condusă de un președinte cu rang de secretar de stat, medic veterinar, și de 3 vicepreședinți, din care minimum 2 medici veterinari, cu rang de subsecretar de stat, numiți prin decizie a prim-ministrului, pentru o perioadă de 5 ani.

Misiunea Autorităţii se realizează prin protejarea sănătăţii de-a lungul întregului lanţ alimentar – adică în fiecare etapă a procesului de producţie, de la fermă la consumator – prevenind contaminarea alimentelor şi promovând igiena alimentară şi informarea transparentă a consumatorilor cu privire la alimente şi sănătatea şi bunăstarea animalelor.

Cadrul legislativ de funcţionare a A.N.S.V.S.A. este:

  • Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
  • Hotărârea Guvernului nr. 1415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia

 

Strategia de creştere a performanţelor şi de eficientizare a activităţii sanitar – veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din România
pentru perioada 2022-2027
Strategia Cresterii Performantelor ANSVSA 2022-2027
Strategia-cresterii-performantelor-ANSVSA-2022-2027.pdf
1.0 MiB
607 Downloads
Details
Activităţi
  • Autorizare şi certificare în domeniile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
  • Monitorizarea si controlul activitatilor din domeniul sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor
  • Realizarea cadrului juridic şi elaborarea reglementărilor specifice activităţilor din domeniul sanitar-veterinar şi al siguranţei alimentelor
  • Testari de laborator
  • Autorizare laboratoare private
  • Stabilirea protocoalelor de export cu ţări terţe
  • Managementul situatiţiilor de criză
  • Monitorizarea pesticidelor
  • Sprijină combaterea risipei alimentare
Codul etic al ANSVSA

Codul de etică al ANSVSA

Codul de conduită a personalului contractual din autorităţile şi instituţiile publice

Consilierul de etică din cadrul ANSVSA