Misiune de audit a Comisiei Europene – evaluarea sistemului de control oficial privind siguranţa microbiologică a alimentelor de origine nonanimală.

25.01.2021

 

 

Informare de presă

Misiune de audit a Comisiei Europene – evaluarea sistemului de control oficial privind siguranţa microbiologică a alimentelor de origine nonanimală.

 

Comisia Europeană va desfășura în sistem de videoconferință, în perioada 26 ianuarie – 04 februarie 2021, o misiune de audit în cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), pentru evaluarea sistemului de control oficial privind siguranţa microbiologică a alimentelor de origine nonanimală.

Cele două obiective generale ale misiunii de audit sunt evaluarea sistemului de control oficial în domeniul igienei alimentelor, pentru a preveni contaminarea microbiologică a alimentelor de origine nonanimală şi verificarea sistemului de control oficial în domeniul trasabilității seminţelor germinate și semințelor destinate germinării.

În cadrul auditului se va evalua modul în care sunt planificate și implementate controalele oficiale, inclusiv activitățile de urmărire (follow-up) și măsurile aplicate în cazul constatării unor neconformități. Sunt vizate de verificări și procedurile de control sau prelevarea de probe pentru a preveni contaminarea microbiologică a alimentelor de origine non-animală, înainte, în timpul recoltării şi după recoltare. În cazul acestora din urmă sunt incluse controalele oficiale efectuate la nivelul unităților producătoare de alimente “gata de consum”, precum semințe germinate, fructe de pădure și legume (proaspete şi congelate) consumate în stare crudă.

De-a lungul celor 7 zile ale misiunii de audit, oficialii europeni vor purta discuții cu reprezentanţii structurilor din ANSVSA implicate în sistemul de control oficial pentru prevenirea contaminării microbiologice a alimentelor de origine nonanimală, cu reprezentanții Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterninară şi structurilor de la nivel central implicate în domeniul analizelor de laborator și cu specialiști din cadrul mai multor Direcții Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

 

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară