18-05-2016 – Evoluţia focarelor de dermatoză nodulară a bovinelor în Bulgaria – Actualizarea situaţiei din data de 17.05.2016

18.05.2016
Informare de presă
Evoluţia focarelor de dermatoză nodulară a bovinelor în Bulgaria 
– Actualizarea situaţiei din data de 17.05.2016 –

 

Până la data de 17 mai, au fost confirmate în Bulgaria 77 de focare de dermatoză nodulară contagioasă a bovinelor (Lumpy Skin Disease*). Boala evoluează atât în exploataţii de tip gospodăresc, cât şi în exploataţii comerciale, din regiunile: Hasskovo, Stara Zagora, Plovdiv, Blagoevgrad, Kyustendil, Smolian şi Pernik.
Modelul de evoluţie al acestei boli în Bulgaria este foarte agresiv; la o lună de la confirmarea primelor focare, boala s-a răspândit în şapte regiuni, poziţionate în zona de sud şi sud-vest a Bulgariei, foarte aproape de graniţa cu Macedonia (unde boala a fost, de asemenea confirmată) şi în Serbia.
Reamintim că boala nu este periculoasă pentru om, dar are consecinţe economice importante atât pentru comerţul intracomunitar, cât şi pentru exportul în ţările terţe, prin faptul că determină impunerea de restricţii severe asupra circulaţiei bovinelor.
Având în vedere faptul că judeţele din zona sudică a României prezintă un risc crescut faţă de apariţia acestei boli, datorită numărului important de exploataţii cu bovine şi a mediului propice pentru dezvoltarea insectelor hematofage, conducerea Autorităţii a dispus structurilor teritoriale ca, începând cu data de 18 mai, DSVSA din judeţele: Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin şi Timiş să ia măsuri pentru restricţionarea circulaţiei animalelor şi închiderea târgurilor şi a expoziţiilor de animale, pentru specia bovine.
Totodată, ANSVSA continuă acţiunile de informare, instruire şi pregătire a serviciilor veterinare judeţene pentru intervenţia în cazul focarelor de boală, precum şi pe cele de informare a crescătorilor de bovine, privind evoluţia bolii şi măsurile pe care trebuie să le respecte.
*Agentul etiologic al dermatozei nodulare contagioase a bovinelor este un virus din fam. Poxviridae, genul Capripoxvirus. Sunt virusuri foarte rezistente la acţiunea agenţilor fizici si chimici. Temperatura de 55°C le distruge in doua ore, iar cea de 65°C in 30 min. Mediul intens alcalin sau intens acid le distruge. De asemenea, le distruge formolul 1%, eterul 20%, fenolul 2% si unii detergenţi. Au o rezistenta remarcabila in mediul ambiant. Virusul este transmis în mod mecanic, prin vectori (ţânţari, muşte care ciupesc şi căpuşe), dar şi prin contactul direct cu animalele infectate, prin leziuni ale pielii, salivă, scurgeri nazale, lapte sau material seminal, sau indirect, prin apa şi furajele contaminate. 
Boala se manifestă prin febră şi prin apariţia unor noduli pe corp, inclusiv bot, nări, cap, gât, spate, picioare, scrot, perineu, uger, coadă, pleoape şi la nivelul mucoaselor nazală şi bucală. Aceşi noduli pot exprima scurgeri de lichid şi pot avea un centru ulcerat. 
Animalele afectate pot prezenta şchiopături şi edeme severe ale pielii şi subcutanate şi pe abdomen şi picioare. Boala mai poate determina inflamaţii ale ugerului, leziuni ale sfârcurilor mamelei, precum şi avort, infecţii intrauterine, sterilitate temporară sau permanentă, atât la tauri, cât şi la vaci.
Serviciul Comunicare