20.000 de lei amendă pentru o unitate din sectorul 2 al Capitalei

09.05.2016
Informare de presă
20.000 de lei amendă pentru o unitate din sectorul 2 al Capitalei

 

O echipă de inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti, au verificat, la solicitarea Inspectoratului General al Poliţiei, respectarea legislaţiei în cazul comercializării unui produs din carne (ceafă de porc congelată), de către o unitate din sectorul 2 al Capitalei.
Verificările au arătat că respectiva unitate era autorizată pentru a desfăşura următoarele activităţi în domeniul alimentar: depozit frigorific, unitate de reambalare, unitate de tranşare carne de pasăre şi de preparare carne.
De asemenea, s-a constatat că, deşi unitatea nu era autorizată pentru comercializarea cărnii de porc, aceasta a achiziţionat, în data de 05.02.2016, o cantitate de peste 1,5 tone de produs “ceafă de porc refrigerată”, din Belgia.
Din verificarea documentelor a rezultat că produsul respectiv (pentru care s-a demonstrat trasabilitatea) avea termen de valabilitate până la data de 16.02.2016, motiv pentru care unitatea respectivă a congelat produsul în data de 7.02.2016, prelungindu-i astfel termenul de valabilitate până în luna noiembrie a anului 2016.
La data controlului (27.04.2016) s-a regăsit la comercializare doar o cantitate de 260 de kg, la un beneficiar din judeţul Brașov.
Cele 260 de kg au fost retrase de la comercializare şi dirijate către o unitate de neutralizare.
Având în vedere faptul că unitatea respectivă nu era autorizată pentru comercializarea cărnii de porc, administratorul societăţii a fost sancţionat cu amendă contravenţională, în valoare de 20.000 de lei
Pentru apărarea sănătăţii şi a intereselor consumatorilor, acţiunile comune de control în domeniul siguranţei alimentelor, desfăşurate de inspectorii Autorităţii împreună cu reprezentanţi ai IGPR şi ai altor instituţii ale statului continuă la nivel naţional.
Serviciul Comunicare