25-02-2016 – ANSVSA colaborează cu Ministerul Sănătăţii la ancheta epidemiologică privind apariţia cazurilor de sindrom hemolitic uremic

25.02.2016
Informare de presă
ANSVSA colaborează cu Ministerul Sănătăţii la ancheta epidemiologică
privind apariţia cazurilor de sindrom hemolitic uremic

 

ANSVSA colaborează cu Ministerul Sănătăţii la ancheta epidemiologică privind apariţia cazurilor de sindrom hemolitic uremic la copii internaţi în  spitalul Marie Curie.
Având în vedere că ancheta epidemiologică desfăşurată de Ministerul Sănătăţii a identificat ca o probabilă cauză a îmbolnăvirilor anumite alimente, ANSVSA a fost solicitată să demareze acţiuni specifice, conform competenţelor, pentru identificarea posibilelor surse de contaminare.
În acest sens, Ministerul Sănătăţii a transmis, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, informaţiile necesare pentru a desfăşura ancheta.
Conform informaţiilor transmise, produsele vizate sunt: lactate – lapte de vacă, iaurt, brânză de vaci (produse finite, materii prime), produse de carne – carne de vită şi carne de pui, fructe şi legume, achiziţionate atât din comerţ, din gospodăria proprie cât şi  de la persoane particulare.
ANSVSA a dispus organizarea de echipe de inspectori din cadrul DSVSA Argeş şi Dolj care vor colabora, îndeaproape, cu reprezentanţi ai DSP în desfăşurarea tuturor acţiunilor specifice anchetei.
Probele prelevate vor fi transmise spre analizare către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV), Institutul Naţional de Referinţă din ţara noastră, abilitat pentru acest tip de determinări.
IISPV are implementată metoda de analiză pentru E. coli din produse alimentare, prin tehnici de biologie moleculară (PCR). Pentru analiză se prelevează câte 5 eşantioane din acelaşi produs. În prima etapă se realizează detectarea genelor de patogenitate, iar în cazul rezultatului pozitiv este izolată E. coli.
Determinarea de laborator durează între 2 zile (în cazul în care probele sunt negative) şi, minim 4 zile în cazul probelor pozitive.
Serviciul Comunicare