16-12-2015 – Rezultatele controalelor desfăşurate de inspectorii ANSVSA în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă

16.12.2015
Informare de presă
Rezultatele controalelor desfăşurate de inspectorii ANSVSA în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă

 

În perioada 02 – 10 decembrie 2015, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor precum şi a municipiului Bucureşti au desfăsurat activităţi de control în unități care comercializează produse alimentare de origine animală și nonanimală.
Controlul unităţilor a vizat în principal:unităţile de depozitare a produselor de origine animală autorizate/înregistrate sanitar veterinar, pieţele agro-alimentare, unităţile de tip hipermarket /supermarket, unităţile de comercializare a produselor alimentare de origine animală, precum şi în unităţile de alimentaţie publică.
În urma acestor controale, au fost verificate 1.559 de unități, fiind aplicate 403 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 188 avertismente şi 215 amenzi în valoare de 231.500 de lei precum şi emiterea a 5 ordonanţe de suspendare a activităţii şi 3 ordonanţe de interzicere a activităţii.
Au fost retrase de la comercializare 1.415 kg, reprezentând produse alimentare (de origine animală şi non-animală), care erau improprii pentru consumul uman.
In urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformităţi cum ar fi:
-depozitarea si etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
-comercializarea produselor alimentare fără respectarea condiţiilor de igienă sau  în spaţii neînregistrate sanitar veterinar;
-nerespectarea programului de autocontrol;
-manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare;
-produse expuse la comercializare cu termen de valabilitate depăşit;
-comercializare de animale, fără a fi însoţite de documente sanitare veterinare şi neidentificate;
-nerespectarea legislaţiei în vigoare privind ambalarea si etichetarea produselor
-lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor.
O parte dintre aceste acţiuni s-au realizat împreună cu reprezentanţi ai altor instituţii abilitate, atât la obiectivele mai sus-menţionate, dar şi în trafic, pentru depistarea transportatorilor care nu respectă normele legale privind transportul animalelor sau al produselor alimentare.
Controalele inspectorilor ANSVSA vor continua și în perioada următoare.
Serviciul Comunicare