27-11-2015 – Măsurile dispuse ANSVSA pentru perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă

27.11.2015
Informare de presă
Măsurile dispuse ANSVSA pentru perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă

 

În apropierea sărbătorilor de iarnă, ANSVSA a dispus demararea controalelor specifice acestei perioade şi aplicarea unor măsuri suplimentare, toate cu scopul de a proteja sănătatea publică şi interesele consumatorilor.
O parte dintre aceste acţiuni se vor realiza împreună cu reprezentanţi ai altor instituţii abilitate, în trafic, pentru depistarea transportatorilor care nu respectă normele legale privind transportul animalelor sau al produselor alimentare, dar şi în unităţile de alimentaţie publică.
Astfel, începând de astăzi şi până pe data de 4 ianuarie 2016, inspectorii ANSVSA de la nivel central şi teritorial vor forma echipe mixte cu reprezentanţii Inspectoratului General de Poliţie, echipe care vor controla atât mişcarea animalelor, cât şi  trasabilitatea produselor alimentare.
O altă măsură dispusă de conducerea ANSVSA este organizarea unui serviciu de permanenţă, în perioada 1 decembrie 2015 – 10 ianuarie 2016, la nivelul întregii reţele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.
Această decizie a fost luată pentru a facilita cetăţenilor fie accesul la informaţii, fie pentru a sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor.Un alt motiv  pentru organizarea serviciului este cel reprezentat de alerta privind creşterea nivelului de risc pentru pesta porcină africană, generat de confirmarea acestei boli în Ucraina.
Ţinând cont de faptul că examinarea cărnii provenită de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie, programul de lucru pentru efectuarea examenului trichineloscopic va fi extins înaintea Crăciunului şi va fi conceput pentru ca toţi cetăţenii să poată efectua această testare.
Începând cu data de 7 decembrie, DSVSA judeţeane vor informa publicul despre centrele unde se pot face examene trichineloscopice, precum şi  programul de lucru al acestora.
Serviciul Comunicare