Navele cu animalele exportate din România se află în drum spre destinație

                                                30.03.2021

 

Navele cu animalele exportate din România se află în drum spre destinație

 

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) comunică situația celor 11 nave cu animale destinate exportului, care au plecat din portul Constanța, având ca destinație țări din Golful Persic, cu ruta prin Canalul Suez.

Dupa deblocare, s-a solicitat și s-a obținut din partea guvernului egiptean prioritizarea la traversarea Canalului Suez pentru navele cu animale la bord.

6 nave care au plecat din portul Constanța în perioada 16-23.03.2021 au finalizat traversarea Canalului Suez în data de 29.03.2021. În această seară, 30.03.2021, este preconizată sosirea animalelor de pe aceste nave în Iordania și în cursul zilei de mâine, în Arabia Saudită.

5 nave care au plecat din portul Constanta în perioada 23-24.03.2021, conform informatiilor primite vor finaliza traversarea Canalului Suez astăzi, 30.03.2021. Două dintre acestea sunt deja angrenate în traversare, urmând ca imediat să se îndrepte către destinație.

Gestionarea rapidă și eficientă a situației se datorează acțiunilor comune întreprinse de către ANSVSA, autoritățile egiptene, exportatori, transportatori, prin prezența medicilor veterinari egipteni la bordul navelor și a suplimentării stocurilor de apă și furaje.

Pe toata durata crizei generate de blocarea Canalului Suez, ANSVSA s-a aflat în contact permanent cu operatorii economici și organizatorii transporturilor celor 11 nave și a avut informații în timp real cu privire la sănătatea, bunăstarea și protecția animalelor aflate la bord.

ANSVSA este preocupată de starea animalelor și, în acest sens, menține contactul cu exportatorii și autoritățile competente din țările de destinație, pentru a se asigura de respectarea condițiilor de protecție și bunăstare a acestora în timpul transportului, până la destinație.

Celula de criză constituită la nivelul ANSVSA își va înceta activitatea atunci când toate animalele de pe cele 11 nave vor ajunge la destinație.

ANSVSA mulțumește Comisiei Europene și tuturor autorităților competente din Egipt, Liban, Libia, Siria, Iordania, Israel, Turcia și Cipru, și celor implicați în acest eveniment pentru deschidere, reacție promptă și bună colaborare.

Pe măsură ce vor apărea noi informații, acestea vor fi făcute publice.

 

 

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară