Controale ANSVSA privind asigurarea trasabilității produselor alimentare de origine animală congelate

10.04.2017

Informare de presă

Controale ANSVSA privind asigurarea trasabilității produselor alimentare de origine animală congelate

 

În intervalul 7 – 9 aprilie, inspectori ai Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor București și Ilfov au desfășurat controale inopinate, pentru a verifica modul în care operatorii din industria alimentară își respectă obligațiile privind asigurarea trasabilității produselor alimentare de origine animală congelate și pun la dispoziția consumatorului atât informații privind data producției cât și informații privind data congelării*.

Sancțiunile pentru neconformitățile constate în urma acestei acțiuni, au constat în aplicarea unui număr de 31 de amenzi contravenționale, cu o valoare totală de 103.200 de lei și emiterea unei Ordonanțe de Interzicere a Activității.

Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au controlat 46 de obiective, din următoarele categorii: depozite frigorifice, depozite alimentare, supermarketuri, hipermarketuri, magazine alimentare, pescării, măcelării, unde au verificat prezența pe eticheta produsului a indicațiilor cu privire la data producției și la data congelării cărnii și a peștelui neprocesat congelat.

Această acțiune este prima din suita de controale oficiale cu această tematică, pe care ANSVSA o va întreprinde în perioada următoare, la nivel național.

Menționăm că ANSVSA a desfășurat, începând cu data de 20 februarie, o acțiune de informare a operatorilor din industria alimentară, cu privire la datele obligatorii care trebuie puse la dispoziția consumatorului, în cazul comercializării produselor alimentare de origine animală congelate.

 

*Conform prevederilor art. 9 si art. 10 din Regulamentul CE nr. 1169/2011.

Înscrierea pe eticheta unui produs alimentar de origine animală congelat, a indicațiilor referitoare la data producției și la data congelării, reprezintă o etapă în realizarea și asigurarea trasabilității alimentelor pe întreg lanțul alimentar, esențială pentru evitarea unor potențiale riscuri pentru sănătatea publică.

Serviciul Comunicare