ANSVSA și AVR își consolidează colaborarea pentru verificarea importurilor

09.01.2023

 Informare de presă

ANSVSA și AVR își consolidează colaborarea pentru verificarea importurilor

 

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță consolidarea colaborării cu Autoritatea Vamală Română (AVR) pentru eficentizarea verificării importurilor de produse alimentare, cu accent pe cele pentru care România solicită licențiere pentru importuri (supuse licențierii conform OUG 126/2023).

În cadrul unei întâlniri desfășurate astăzi, președintele Alexandru Bociu și vicepreședintele Dănuț Păle au discutat cu președintele AVR, Ion Cupă, pentru a discuta noua strategie pentru implementarea recentelor prevederi legislative.

“Colaborarea dintre autoritățile vamale și cele privind siguranța alimentelor este o bună practică pe care o regăsim în mai toate statele europene. Sperăm că acest parteneriat va aduce un plus de calitate pe piața românească,” a declarat președintele ANSVSA, Alexandru Bociu.

ANSVSA va beneficia de un flux sporit de informații de la AVR cu privire la importurile de produse alimentare, în special cele pentru care România solicită licențiere conform OUG 126/2023. În contextul adăugării pe lista de licențiere la import a unor produse precum făina de grâu sau de meslin și zahărul din trestie sau din sfeclă de origine ucraineană, ANSVSA va continua să se asigure că produsele introduse pe piață respectă standardele de calitate și siguranță alimentară.

“Importanța informațiilor furnizate în timp util este crucială, având în vedere că produsele alimentare au o perioadă scurtă de punere în circulație,” a subliniat președintele ANSVSA, Alexandru Bociu.

În acest sens, ANSVSA și AVR au convenit să extindă colaborarea la nivel institutional, prin semnarea unui memorandum cu prevederi clare, prin care se va asigura, în timp real, un flux constant de schimb de informații.

“Dorim ca această colaborare să protejeze piața românească de produse de slabă calitate,” a adăugat președintele AVR, Ion Cupă.

ANSVSA va continua să colaboreze cu celelalte instituții responsabile pentru identificarea de noi măsuri menite să eficientizeze acțiunile de verificare a importurilor.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în calitate de autoritate responsabilă pentru controlul oficial al produselor de origine animală și nonanimală (atât pentru consum uman, cât și pentru hrana animalelor), efectuează cu regularitate verificări ale transporturilor provenite din Ucraina, indiferent de rutele de transport.

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară