06-05-2016 – Controalele ANSVSA pentru Sărbătorile Pascale s-au finalizat

06.05.2016

 

Informare de presă

Controalele ANSVSA pentru Sărbătorile Pascale s-au finalizat

Ultima etapă a controalelor inspectorilor sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor s-a desfăşurat în perioada

24 aprilie – 3 mai.

 

În acest interval au fost controlate 3.723 de unităţi de depozitare a produselor de origine animală autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pieţe agro-alimentare, târguri, unităţi de tip hipermarket/supermarket, unităţi de comercializare ale produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, precum şi unităţi de alimentaţie publică.

Conform datelor furnizate de către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, rezultă că neregulile constatate au fost sancţionate prin aplicarea unui număr de 383 de amenzi, în valoare totală de 402.500 de lei.

De asemenea, au fost emise 10 Ordonanţe de suspendare a activităţii, 6  Ordonanţe de interzicere a activităţii şi au fost acordate 234 de avertismente

Produsele alimentare, care au fost identificate ca fiind improprii pentru consumul uman, au fost retrase de la comercializare şi au fost dirijate spre neutralizare. Aici facem vorbire despre 18.645 de bucăţi de ouă şi 5.300 de kg de produse alimentare de origine animală (carcasă miel, peşte, produse din peşte, carne, produse din carne, lapte şi produse lactate).

Menţionăm că pe întreaga perioadă premergătoare a Sărbătorilor Pascale, ANSVSA a asigurat, prin intermediul structurilor teritoriale, prezenţa personalului de specialitate în regim de permanenţă, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică în toate pieţele agroa-alimentare şi în spaţiile avizate şi autorizate sanitar veterinar.

Totodată, fiecare Direcţie Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţeană a pus la dispoziţia cetăţenilor numere de telefon la care puteau fi sesizate abateri de la normele si cerinţele privind siguranţa alimentelor.

La nivelul Autorităţii centrale a funcţionat, în acelaşi regim de permanenţă, Call Center –ului ANSVSA, 0800 826 787, număr de telefon apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.

În perioada menţionată, au fost sacrificaţi 75.890 de miei, atât în locuri amenajate temporar, cât şi în unităţile de abatorizare autorizate sanitar veterinar, în care se asigură supravegherea sanitară veterinară.

Serviciul Comunicare