Adoptarea de către Comisia Europeană a unei Decizii care permite comerțul pe piața comunitară cu porci vii din România și cu produse provenite de la aceștia

15.09.2016
Informare de presă
Adoptarea de către Comisia Europeană a unei Decizii care permite comerțul pe piața comunitară
cu porci vii din România și cu produse provenite de la aceștia
La întâlnirea din 14 septembrie a Comitetului pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCOPAFF) de la Bruxelles, a fost votată în unanimitate o decizie care va permite României să participe la comerțul intracomunitar cu porci vii și produse provenite de la aceștia.
Prin votul adoptat de Statele Membre, a fost amendată, printr-o decizie de implementare, Decizia Comisiei 2013/764/CE referitoare la măsurile de control în sănătatea animală datorate evoluției pestei porcine clasice, în diferite state membre UE.
 Noua decizie va intra în vigoare la publicarea ei în Jurnalul Oficial al UE.
Restricțiile au fost impuse României încă din perioada de pre-aderare, iar eforturile factorilor de decizie din administrația românească au fost canalizate pentru dovedirea faptului că, în țara noastră, virusul  acestei boli nu mai circulă printre suinele domestice și sălbatice.
Prin urmare, porcii vii și produsele provenite de la aceștia pot circula pentru prima oară de la aderare în spațiul Uniunii Europene, în condițiile derogărilor oferite sus-amintita decizie.
 Pentru a-și recăpăta statutul de liber de boală, România a desfășurat în fiecare an programe de supraveghere, control și eradicare, cofinanțate de Uniunea Europeană. Implementarea programelor anuale de eradicare a pestei porcine clasice din perioada 2007 – 2015 a condus la o îmbunătăţire evidentă a situaţiei pestei porcine clasice în România, situație dovedită și de rapoartele misiunilor FVO din ultimii ani, în care se menţionează progresele României în implementarea respectivelor programe anuale.
Serviciul Comunicare