România și Azerbaidjan vor colabora în domeniul veterinar și cel al siguranței alimentelor

21.12.2023

 

 

Informare de presă

România și Azerbaidjan vor colabora în domeniul veterinar și cel al siguranței alimentelor

 

 Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a definitivat negocierile pentru semnarea a două Memorandumuri de Înțelegere privind cooperarea în domeniul siguranței alimentelor și în domeniul veterinar cu Agenția pentru Siguranța Alimentelor din Republica Azerbaidjan.

Memorandumul de Înțelegere privind cooperarea în domeniul siguranței alimentelor între cele două instituții are ca obiective consolidarea relațiilor bilaterale și intensificarea cooperării. Prin acest acord, ANSVSA și Agenția pentru Siguranța Alimentelor din Republica Azerbaidjan se angajează să sprijine comerțul reciproc cu produse alimentare, să garanteze siguranța alimentelor pe întregul lanț alimentar și să faciliteze schimbul de informații și experiență.

De asemenea, ANSVSA și instituția similară din Republica Azerbaidjan vor coopera în verificarea operatorilor din sectorul alimentar, vor efectua expertiza produselor alimentare conform nivelului de risc și vor colabora în stabilirea standardelor și reglementărilor pentru transporturile supuse controlului sanitar veterinar.

În ceea ce privește domeniul veterinar, cele două instituții au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru promovarea relațiilor în domeniul veterinar, cu accent pe prevenirea apariției și răspândirii bolilor infecțioase la animale. ANSVSA și Agenția pentru Siguranța Alimentelor din Republica Azerbaidjan se angajează să coopereze în schimbul de informații și experiență în vederea îmbunătățirii măsurilor de prevenire a răspândirii bolilor și să recunoască reciproc modelele de certificate veterinare conform principiului echivalenței.

Cele două instituții vor implementa programe de cooperare, conform cadrului legal al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH) și vor colabora cu institutele de cercetare științifică, laboratoarele de diagnostic și analiză implicate în studiul și cercetarea aspectelor de interes comun.

Ambele Memorandumuri de Înțelegere prevăd mecanisme de implementare tehnică, inclusiv controlul oficial veterinar, evaluarea riscurilor, vizite la fața locului și schimbul de informații privind exportul și importul produselor alimentare și animalelor.

Memorandumurile au o durată de valabilitate de 3 ani.

 

 Serviciul Comunicare și Logistică Documentară