România participă la sondajul de opinie lansat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) privind modul în care se comunică informațiile referitoare la siguranța alimentelor

23.02.2017

 

Informare de presă

 România participă la sondajul de opinie lansat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) privind modul în care se comunică informațiile referitoare la siguranța alimentelor

 

Cum se comunică incertitudinea științifică? Ajutați-ne să explicăm mai bine!

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) lansează, în data de 23 februarie, ora 11.00 a.m., un sondaj de opinie privind modul în care se comunică informațiile referitoare la siguranța alimentelor, în contextul incertitudinii ştiinţifice*.

România va participa la acest sondaj, care se va desfășura până la data de 12 martie, alături de alte state membre, precum: Germania, Franţa, Marea Britanie, Irlanda, Grecia, Cipru şi Spania.

În domeniul siguranței alimentelor, cunoştinţele experţilor trebuie convertite pentru audienţă  într-un limbaj clar şi inteligibil, fără să afecteze rigoarea ştiinţifică.

Există multe situaţii în care informații referitoare la siguranța alimentelor sunt transmise de mass media sau percepute de consumatori  într-un mod aproximativ şi incomplet, datorită lipsei de cunoștințe aprofundate în acest domeniu.

Acest tip de comunicare poate schimba atitudinea consumatorilor, ceea poate induce o stare de panică nejustificată și un impact economic local și global important, cu pierderi în cuantum de până la 60% în cazul producţiei şi comercializării unor anumite produse alimentare.

Comunicarea informațiilor științifice trebuie să fie echilibrate de claritatea şi de simplificarea mesajului, prin eliminarea detaliilor inutile.

Ajutați-ne să explicăm mai bine! Participați la sondaj!

Chestionarul îl puteți completa online, accesând link-ul de pe prima pagină a site-ului ANSVSA: www.ansvsa.ro sau de pe pagina de Facebook a instituției.

* Incertitudinea ştiinţifică este definită ca fiind totalul tipurilor de limitări ale cunoştinţelor (datelor, informațiilor) pe care le au evaluatorii la dispoziție la momentul realizării unei evaluări ştiinţifice, în timpul și cu resursele existente. Aceste limitări sunt luate în calcul în concluzionarea evaluărilor de risc de către oamenii de ştiinţă.

 Serviciul Comunicare