27.11.2017
Informare de presă
Rezultatele controalelor tematice în domeniul
peștelui și produselor din pescuit
În perioada 30 octombrie – 17 noiembrie 2017, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum şi a municipiului Bucureşti, au desfășurat 1.293 de controale în unitățile de producţie, colectare, procesare, depozitare şi comercializare a peștelui și produselor din pescuit.
Au fost verificate următoarele tipuri de unități: puncte de debarcare a peștelui, centre de colectare a peștelui, ferme de acvacultură cu centre de colectare a peștelui integrate, unități de procesare a peștelui și produselor din pescuit autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare, depozite independente care asigură stocarea peștelui și produselor din pescuit și magazine de desfacere a peștelui.
Controalele au vizat aspecte privind verificarea modului de respectare de către operatorii din sectorul alimentar, a condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor referitoare la producerea, colectarea, procesarea, depozitarea și comercializarea peștelui și produselor din pescuit.
În perioada menționată au fost verificate: 15 puncte de debarcare a peștelui, 99 de centre de colectare pește, 20 de ferme de acvacultură cu centre de colectare a peștelui integrate, 100 de unități de procesare a peștelui și produselor din pescuit autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare, 64 de depozite independente care asigură stocarea peștelui și produselor din pescuit, precum și 1005 magazine de desfacere a peștelui (pescării).
Ca urmare a neregulilor constatate, au fost acordate 99 de amenzi contravenționale și 125 de avertismente în valoare totală de 148.670 lei.
De asemenea, au fost emise 5 Ordonanțe privind Suspendarea Temporară a activității și 11 Ordonanțe pentru Interzicerea Activității unor unități.
În urma controalelor efectuate, a fost reţinută oficial şi a fost dirijată către unități de neutralizare cantitatea de 231 kg de pește.
Neconformităţile constatate și sancționate au fost:
– deficiențele privind aplicarea programelor de igienizare a spațiilor de producție;
– deficiențele privind trasabilitatea, marcarea de identificare și etichetarea peștelui destinat comercializării;
– nerespectarea cerințelor generale și specifice de igienă referitoare la recepția, manipularea și procesarea peștelui și produselor din pescuit;
Serviciul Comunicare