Rezultatele celei de-a doua etape a controalelor tematice desfășurate de ANSVSA în perioada sărbătorilor de iarnă

 23.12.2022

 

 

Informare de presă

 Rezultatele celei de-a doua etape a controalelor tematice desfășurate de ANSVSA în perioada sărbătorilor de iarnă

 

În cea de-a doua etapă a controalelor tematice desfășurate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în perioada 15 – 22 decembrie 2022, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au realizat 7.084 de controale, în urma cărora au fost aplicate 428 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 2.239.700 de lei.

Totodată, au fost reținute 12.313 de kg de produse de origine animală  și au fost emise patru ordonanțe de suspendare a activității și patru ordonațe de încetare a activității. Toate produsele neconforme au fost dirijate către unități de neutralizare pentru a fi distruse.

De asemenea, în perioada 20-21 decembrie 2022 a avut loc o acțiune – fulger în 6 județe, sub coordonarea ANSVSA, în cadrul căreia au fost verificate 10 unități de procesare carne și depozite frigorifice. În urma verificărilor au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 56.000 de lei.

Principalele neconformităţi identificate au fost:

– depozitare, manipulare și igienizare necorespunzătoare;

– întreţinere necorespunzătoare a spaţiilor, utilajelor și a ustensilelor din

dotare;

– comercializarea produselor fără respectarea condițiilor de temperatură;

– lipsă program autocontrol;

– lipsa unor elemente de identificare pe eticheta produsului, rampa de recepție este neigienizată, zone de paviment deteriorate;

– expunerea spre comercializare a unor cantități mari de produse, răcirea acestora neefectuându-se uniform;

– comercializarea produselor alimentare în spațiu neaprobat sanitar veterinar;

– produse finite fără date de identificare în vederea trasabilității;

– depașirea obiectului de activitate înregistrat sanitar veterinar;

– modificări organoleptice la produsele depozitate în congelator.

Pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor, ANSVSA pune la dispoziția cetățenilor numărul de telefon al „Call Center”-ului instituției – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie.

ANSVSA continuă supravegherea operatorilor din industria alimentară și în perioada următoare, prin intensificarea acţiunilor de inspecţie şi control cu această tematică  şi prin asigurarea serviciului de permanenţă, de către personalul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor de la nivelul DSVSA județene și a municipiului București.

 

 

 

 

 

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară