- Ordin 121/2007 privind anumiți contaminanți din alimentele de origine animală şi nonanimală
Pentru forma actualizată, consolidată, a legislaţiei europene, accesaţi portalul legislativ European AICI
Niveluri maxime
- Regulamentul Consiliului Nr. 315 din 8 februarie 1993 ce stabileşte procedurile comunitare pentru contaminanţii alimentari
- Regulamentul CE Nr. 1881/2006 de stabilire a nivelurilor maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare
- Regulamentul UE Nr. 2158/2017 de stabilire a măsurilor de reducere și nivelurilor de acțiune privind reducerea prezenței acrilamidei în alimente
Metode de prelevare și analiză
- Regulamentul CE Nr. 401/2006 de stabilire a metodelor de prelevare de probe şi a metodelor de analiză pentru controlul oficial al conţinutului de micotoxine din produsele alimentare
- Regulamentul CE Nr. 1882/2006 de stabilire a modalităţilor de prelevare de probe şi a metodelor de analiză pentru controlul oficial al nivelurilor de nitraţi din anumite produse alimentare
- Regulamentul UE nr. 644/2017 de stabilire a metodelor de prelevare și analiză pentru controlul nivelurilor de dioxine, PCB-uri similare dioxinelor și PCB-urilor nesimilare dioxinelor în anumite produse alimentare și de abrogare a Regulamentului (EU) nr. 589/2014
- Regulamentul CE Nr. 333/2007 de stabilire a metodelor de prelevare a probelor și de analiză pentru controlul oficial al nivelurilor de plumb, cadmiu, mercur, staniu anorganic, 3-MCPD și benzo(a)piren din produsele alimentare
- Regulamentul UE Nr. 705/2015 de stabilire a metodelor de prelevare de probe şi a criteriilor de performanţă pentru metodele de analiză pentru controlul oficial al nivelurilor de acid erucic din produsele alimentare
Recomandări ale CE
- Recomandarea UE Nr. 1888/2019 privind monitorizarea prezenței acrilamidei în anumite produse alimentare
- Recomandarea UE Nr. 2115/2016 privind monitorizarea prezenței Δ9-tetrahidrocanabinol, precursorii săi și alte canabinoide în produsele alimentare
- Recomandarea UE Nr. 165/2013 privind prezența toxinelor T-2 și HT-2 în cereale și produse cerealiere
- Recomandarea UE Nr. 154/2012 privind monitorizarea prezenței alcaloizilor ergot în hrana pentru animale și produsele alimentare
- Recomandarea UE Nr. 661/2014 privind monitorizarea prezenței a 2- și 3-monocloropropan-1,2-diol (2- și 3-MCPD), a esterilor acizilor grași de 2- și 3-MCPD și a esterilor acizilor grași de glicidil în produsele alimentare
- Recomandarea UE Nr. 976/2015 din 19 iunie 2015 privind monitorizarea prezenței alcaloizilor tropanici în alimente
- Recomandarea UE nr. 711/2013 privind reducerea prezenței dioxinei, furanilor și a PCB-urilor în furaje și alimente
- Recomandarea CE nr. 598/2003 privind prevenirea şi reducerea contaminării cu patulină în sucul de mere şi sucul de mere ca ingredient pentru alte băuturi
- Recomandarea CE Nr. 583/2006 privind prevenţia şi reducerea toxinelor Fusarium în cereale şi produse cerealiere
- Recomndarea UE Nr. 662/2014 privind bunele practici de prevenire și reducere a prezenței alcaloizilor de opium în semințele de mac și produsele pe bază de semințe de mac
- Recomandarea UE Nr. 22/2016 privind prevenirea și reducerea contaminării cu carbamat de etil a rachiului din fructe sâmburoase și a rachiului de marc din fructe sâmburoase precum și de abrogare a Recomandării 2010/133 UE
Ghiduri și alte recomandări ale CE
- Ghid pentru autorităţile competente pentru controlul conformităţii cu legislaţia comunitară privind aflatoxinele
- Ghid privind identificarea micotoxinelor în alimente și furaje
- Ghid privind controlul scleroților ergot
- Ghid privind implementarea Regulamentului UE Nr. 519/2014, ce prevede instrucțiuni pentru prelevarea loturilor, în special a loturilor mari și silozurilor pentru controlul official al micotoxinelor pentru implementarea prevederilor Regulamentului CE Nr. 401/2006 cu modificările și completările ulterioare
- Ghid privind aplicarea prevederilor Recomandării CE UE Nr. 165/2013 privind prezența toxinelor T-2 și HT-2 în cereale și produse cerealiere
- Capacitățile analitice ale Laboratoarelor Naționale de Referință (NRLs) și a Laboratoarelor Oficiale (OFLs) în cazul incidentelor cu dioxină pe lanțul alimentar și al furajelor și concluziile privind gestionarea situațiilor de criză
- Ghid privind aplicarea prevederilor legale pentru dioxine în eventualitatea unei neconformități cu nivelul maxim de dioxină în alimente
- Ghid privind estimarea LOD și LOQ pentru determinările în domeniul contaminanților din produsele alimentare și furaje
- Ghid privind incertitudinea de măsurare pentru Laboratoarele care analizează PCDD/F și PCB utilizând spectrometria de masă cu diluție izotopică
- Ghid privind prelevarea peştilor întregi cu diferite mărimi sau greutăţi
- Recomandări privind monitorizarea anumitor micotoxine (în plus față de Recomandarea CE publicată): sterigmatocistină, alcaloizi ergot, phomopsină, citrinină și toxine alternaria
- Recomandări privind monitorizarea anumitor toxine din plante (în plus față de Recomandarea CE publicată): alcaloizii tropan și alcaloizii de pirolizidină