Exercițiu național de simulare pentru Pesta Rumegătoarelor Mici organizat în județul Dolj

02.11.2018

Informare de presă

Exercițiu național de simulare pentru Pesta Rumegătoarelor Mici organizat în județul Dolj

 

În contextul epidemiologic actual, al răspândirii Pestei Rumegătoarelor Mici (PRM) în Bulgaria, în perioada 1-2.11.2018 se desfășoară, în județul Dolj, un exercițiu de simulare al măsurilor care urmează a fi întreprinse de autorități în cazul apariției unei suspiciuni sau a unui focar de PMR în România.

La acest exercițiu participă directori din cadrul Autorității, președintele instituției, dr. Geronimo Brănescu, specialiști din cadrul tuturor Direcțiilor județene, dar și reprezentanți ai altor instituții ale statului, care au atribuții în combaterea bolilor la animale.

Scopul acestui exerciţiu este de a testa aplicabilitatea Manualului Operaţional pentru  intervenția în focarele e de PRM la nivel local, viteza de reacție și capacitatea structurilor din cadrul DSVSA județene și a celor din cadrul celorlalte instituții, de a conlucra, în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor.

Programul instruirii va viza următoarele aspecte:

  • Informarea privind evoluția focarelor de PRM în Bulgaria, inclusiv a zonelor aflate sub restricție datorită evoluției bolii;
  • Etiologia, etiopatologia, aspectele clinic și anatomopatologice ale PRM;
  • Legislația în vigoare privind PRM;
  • Diagnosticul PRM;
  • Manualul Operațional pentru intervenția în focarele PRM;
  • Exercițiu practic (simulare) privind modul de intervenție în cazul apariției unei suspiciuni și/sau a unui focar de PRM într-o exploatație.

Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele.

De regulă, în focare, sunt afectate 50-90% dintre animale, fiind considerată una dintre cele mai contagioase boli ale rumegătoarelor mici.

În cazul apariției bolii, pierderile economice sunt importante, generate de interzicerea sau limitarea deplasării acestor rumegătoare, exportul, importul şi creşterea în exploataţii intensive.

În România nu evoluează această boală, având statut de țară liberă de pesta micilor rumegătoare.

Transmiterea infecţiei se face direct de la animalul bolnav la cel receptiv şi puţin probabil indirect, având în vedere rezistenţa scăzută a virusului în mediul exterior. Virusul pătrunde în organism la nivelul mucoasei nasofaringiene.

Evoluţia bolii este supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni şi ulcere la nivelul căilor respiratorii şi a mucoasei digestive.

În caz de apariţie a bolii, în ţări indemne, se recurge la eliminarea efectivului afectat.

În ţările în care boala evoluează frecvent, animalele bolnave se izolează și, eventual, se supun tratamentului cu antibiotice pentru prevenirea infecţiilor bacteriene secundare sau se sacrifică. Se aplică dezinfecţia şi vaccinarea animalelor sănătoase.

Pe această cale, ANSVSA solicită operatorilor economici din România, implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA județene, pentru a proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.

Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene.

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară