Etapele finale ale procesului pentru reluarea exportului de carne în Statele Unite ale Americii – Misiunea de audit a experților Serviciului de Siguranță și Inspecție (FSIS) în România

30.09.2021

 

 Informare de presă

Etapele finale ale procesului pentru reluarea exportului de carne în Statele Unite ale Americii – Misiunea de audit a experților Serviciului de Siguranță și Inspecție (FSIS)  în România

 

În perioada 31 august – 29 septembrie 2021 s-a desfășurat în România misiunea de audit atât online cât și vizite la fața locului în unități și laboratoare, organizată de experții din cadrul Departamentului de Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA) – Serviciul de Siguranță și Inspecție (FSIS) a Alimentelor, în vederea restabilirii echivalenței sistemului de inspecție a cărnii din România, cu sistemul american.

Misiunea de audit a fost solicitată de către ANSVSA în vederea redeschiderii pieței din Statele Unite ale Americii pentru carnea și produsele din carne din țara noastră.

Aceasta se înscrie în suita de demersuri întreprinse de serviciile veterinare pentru a identifica și deschide noi piețe de desfacere pentru produsele românești.

În contextul actual al evoluției pestei porcine africane în țara noastră, redeschiderea pieței SUA, prin exportul cărnii procesate termic, este o mare oportunitate pentru producătorii și procesatorii din industria de profil din țara noastră.

Concluziile preliminare, favorabile, respectiv faptul că nu au fost identificate deficiențe de sistem, au fost prezentate de experții FSIS în ședința de închidere a misiunii, care a avut loc data de 29 septembrie.

Un proiect de raport al misiunii de audit, care va fi întocmit într-o perioadă de maximum 90 de zile, va fi transmis Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru observații și comentarii.

În condițiile în care cele două părți vor conveni asupra conformării la cerințele  componentelor auditate, FSIS va notifica ANSVSA despre restabilirea echivalenței sistemului de inspecție a cărnii.

Deschiderea misiunii s-a realizat prin intermediul unei platforme de comunicații în 31 august 2021, în sistem online, la sediul ANSVSA. Auditul a vizat performanța a 6 componente de echivalență a sistemului veterinar:

  1. Prezentarea generală a autorității competente centrale (ANSVSA) – Organizarea, baza legală privind organizarea și administrarea autorității competente centrale.
  2. Legislația privind acest domeniu (operarea sistemului de inspecție, standardele produselor, etichetarea și manipularea acestora).
  3. Verificarea sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor a unităților din domeniul cărnii și al produselor din carne.
  4. Verificarea elaborării și implementării sistemului HACCP (Analiza pericolelor și punctelor critice de control).
  5. Programul ANSVSA privind testarea reziduurilor de substanțe chimice/Laboratoarele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din rețeaua ANSVSA.
  6. Programul ANSVSA privind testarea microbiologică, respectiv programul de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor de origine animală.

În perioada derulării misiunii, experții FSIS au auditat 5 unități din domeniul cărnii și al produselor din carne (abatoare și unități de procesare) din județele: Timiș, Sibiu, Prahova, Bacău și Vaslui, Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor din cadrul Direcției sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova și Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară.

Reprezentanții ANSVSA au însoțit experții FSIS pe tot parcursul desfășurării misiunii de audit.

 

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară