Controale ANSVSA în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală – decembrie 2017

08.01.2018

 

Informare de presă

Controale ANSVSA în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală

decembrie 2017

 

În cursul lunii decembrie, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor precum şi a municipiului Bucureşti au desfășurat 7.872 de controale în unităţile din industria agroalimentară care desfăşoară activităţi în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare, a băuturilor alcoolice, dar și a celor de depozitare a produselor alimentare, a  seminţelor, legumelor și fructelor.

Controalele au vizat aspecte privind calitatea spaţiilor de depozitare a produselor alimentare, manipularea, prelucrarea şi depozitarea acestora, controlul dăunătorilor, documentele prevăzute de legislație şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţilor.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost acordate 126 de amenzi contravenționale în valoare totală de 216.000 lei.

Neconformităţile constatate și sancționate au fost:

  • Alba, 3.800 lei – neîntreţinerea în condiţii de igienă a spațiilor de depozitare; etichetarea incompletă a produselor alimentare; depozitarea produselor alimentare direct pe paviment;
  • Arad, 4.000 lei – depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; neîntreţinerea spaţiilor de procesare, depozitare, comercializare;
  • Argeş, 2.000 lei – produse alimentare depozitate direct pe paviment fără respectarea principiului compatibilităţii produselor;
  • Bacău, 2.000 lei – depozitarea produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
  • Bistriţa-Năsăud, 15.200 lei – agregate de frig neigienizate; lipsa sursei de apă caldă; nu se respectă criteriile de compatibilitate la depozitarea produselor alimentare; lipsa echipamentelor de protecţie; lipsa dezinfectanţilor; produse alimentare fără elemente de identificare la comercializare;
  • Braşov, 2.000 lei – nerespectarea condiţiilor de igienă;
  • Brăila, 4.600 lei – depozitarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Bucureşti, 34.000 lei – depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; comercializarea în spaţii necorespunzătoare sau neaprobate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor a produselor alimentare; etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; neîntreţinerea spaţiilor de depozitare;
  • Cluj, 2.000 lei – lipsa documentului de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
  • Constanţa, 1.200 lei – manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; igienă necorespunzătoare în spaţiul de depozitare;
  • Dâmboviţa, 10.800 lei – neîntreţinerea spaţiilor de producţie şi a utilajelor; depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Dolj, 54.000 lei – etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; lipsa documentului de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
  • Giurgiu, 5.000 lei – funcţionarea activității fără analiza apei;
  • Gorj, 11.400 lei – manipularea produselor alimentare fără echipament de protecţie sanitară; neefectuarea examenelor medicale periodice; neîntreţinerea spaţiilor şi a mobilierului din dotare; aparatura frigorifică neigienizată; deşeuri nealimentare colectate în spaţiul comercial; depozitarea necorespunzătoare a unor produse alimentare; nu sunt respectate vecinătăţile la depozitarea produselor alimentare; fişele de monitorizare a temperaturii sunt completate cu intermitenţă; expunerea spre comercializare a produselor fără elemente de identificare; rafturile cu alimente sunt neigienizate; produsele alimentare au ambalajul plin de praf; prezenţa acumulărilor excesive de gheaţă în spaţiul de congelare a produselor de patiserie; absenţa înregistrărilor privind starea de sănătate a personalului;
  • Ialomiţa, 2.600 lei – nerespectarea normelor privind întreţinerea utilajelor şi ustensilelor; nerespectarea normelor privind ambalarea şi etichetarea produselor;
  • Iaşi, 600 lei – depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Ilfov, 2.000 lei – depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Maramureş, 2.000 lei – neîntreţinerea spaţiilor de procesare, depozitare, comercializare;
  • Mureş, 8.000 lei- ambalare, etichetare necorespunzătoare;
  • Olt, 14.000 lei – manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare fără respectarea normelor de igienă; supraaglomerarea în spaţiul de depozitare;manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; nerespectarea criteriilor de compatibilitate la depozitarea produselor alimentare;
  • Prahova, 4.000 lei – depozitarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Sibiu, 16.000 lei – etichetarea și depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Suceava, 1.200 lei – condiții igienico-sanitare necorespunzătoare;
  • Timiş, 4.600 lei- depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; neîntreţinerea în condiţii de igienă a spaţiilor de depozitare;
  • Vaslui, 3.000 lei – nerespectarea normelor privind întreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și de valorificare a produselor alimentare; etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Vrancea, 6.000 lei – depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; funcţionarea în spaţiu neautorizat, neînregistrat sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

De asemenea, în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.

Serviciul Comunicare